:

Vad bör man tänka på vid skötseln av en stomi?

Innehållsförteckning:

  1. Vad bör man tänka på vid skötseln av en stomi?
  2. Vad är viktigt att observera hos personer som har en stomi?
  3. Kan man fisa med stomipåse?
  4. När ska man byta stomipåse?
  5. Hur väljer man vilket Stomibandage man ska ha?
  6. Vilka olika typer av stomi finns det?
  7. Vad ska man undvika att äta när man har stomi?
  8. Kan man basta med stomi?
  9. Hur många i Sverige har stomi?
  10. Hur förebygger man att hudskador uppstår kring en stomi?

Vad bör man tänka på vid skötseln av en stomi?

Använd bara mjuka kompresser och ljummet vatten för att göra rent huden runt stomin. Undvik att använda tvål eller lösningsmedel. Använd bara material och medel som din stomiterapeut har rekommenderat eller skrivit ut. Huden ska vara torr innan du sätter på ett nytt stomibandage.

Vad är viktigt att observera hos personer som har en stomi?

Vätskebalansen är extra viktig då du har stomi Uttorkning påverkar din elektrolytbalans, särskilt kalium och natriumnivåer. Symptom som aptitförlust, dåsighet och benkramper, kan indikera elektrolytförlust.

Kan man fisa med stomipåse?

När man har stomi kan man inte styra pruttandet och det kan låta rätt så högt. Men jag brukar alltid säga: ”Titta inte på mig!" Det kunde ju lika gärna vara en av dem.

När ska man byta stomipåse?

Sluten påse används vid fast avföring och byts 1-2 gånger/dag samt vid behov. Tömbar påse används vid lös avföring och byts dagligen samt vid behov. Påse med backventil används vid urostomi och byts dagligen samt vid behov.

Hur väljer man vilket Stomibandage man ska ha?

Olika sorters stomibandage finns tillgängliga och kan väljas utifrån din stomi och dina behov. När du lärt dig att hantera din stomi ordentligt får du möjlighet att välja ett bandage som du vill använda dagligen. Ett val du behöver göra är om du vill ha en endelspåse eller ett tvådelssystem.

Vilka olika typer av stomi finns det?

Stomityper

  • Kolostomi. En kolostomi är anlagd på tjocktarmen som är cirka 1,5 meter lång och har som uppgift att suga upp vätska och en del salter, bilda gaser och finfördela innehållet. ...
  • Ileostomi. ...
  • Bäckenreservoar. ...
  • Kontinent ileostomi (Kocks reservoar) ...
  • Urostomi.

Vad ska man undvika att äta när man har stomi?

Det är framför allt när man är nyopererad som man har behov av att vara försiktig med vissa livsmedel. Men även var i tarmen stomin sitter påverkar hur känslig man är. Hårdsmält och trådig mat samt fiberrik och gasbildande mat kan ge obehag, gaser, stopp i tarmen, magont och smärta.

Kan man basta med stomi?

Det går bra att bada i pool och utomhus, bandaget sitter säkert även i vatten. Bada bastu och sola går bra, men stomin bör inte utsättas för direkt solljus. Ett par månader efter en bukoperation går det bra att fortsätta med att motionera på samma sätt som tidigare.

Hur många i Sverige har stomi?

Idag är det cirka 43.000 personer i Sverige som lever med stomi och sedan år 2006 ökar antalet patienter i alla regioner och landsting. Det visar statisk som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) nyligen har gjort.

Hur förebygger man att hudskador uppstår kring en stomi?

Hudskada vid stomi Hudirritation och upprepade läckage ska behandlas genom korrigering av bandageringsteknik. Kontrollera hålstorlek, tätning med tätningspasta, tätningsringar eller tätare byte av hudskyddsplatta alternativt påse.