:

Får man ränta på skattekonto?

Innehållsförteckning:

  1. Får man ränta på skattekonto?
  2. Varför får man kostnadsränta?
  3. Är kostnadsränta avdragsgill?
  4. Är konto 8423 avdragsgillt?
  5. Hur beräknas räntan på ditt skattekonto?
  6. När ska skatteränta beräknas?
  7. När registreras slutlig skatt för beskattningsåret 2018?

Får man ränta på skattekonto?

skattekontot beräknas intäktsränta och kostnadsränta. Intäktsräntan är skattefri. Kostnadsräntan får du inte göra avdrag för. Räntan räknas dag för dag på aktuellt saldo, från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot.

Varför får man kostnadsränta?

Kostnadsränta vid sen betalning Om betalning inte sker i rätt tid beräknas hög kostnadsränta, d.v.s. en räntesats som motsvarar basränta plus 15 procentenheter (d.v.s. lägst 16,25 %) från och med dagen efter den dag beloppet senast skulle ha varit bokfört på skattekontot.

Är kostnadsränta avdragsgill?

Kostnadsränta är inte avdragsgill. Kostnadsränta beräknas dag för dag på det underskott som finns på skattekontot och påförs varje månad i samband med avstämning och läggs till skattekontots saldo (65 kap. 2 § SFL). Detta medför en beräkning av räntaränta, d.v.s. en kapitalisering.

Är konto 8423 avdragsgillt?

Företaget har haft ett underskott på skattekontot och får därmed betala en icke avdragsgill ränta [8423] som minskar saldot på skattekontot [1630]. Intäktsräntan är skattefri och kostnadsräntan är inte avdragsgill och ska därför återföras i deklarationen.

Hur beräknas räntan på ditt skattekonto?

  • Ränta beräknas från dag till dag på ställningen på ditt skattekonto. Varje månad läggs uppkommen ränta till kapitalet, vilket ger en ränta-på-ränta-effekt. Har du överskott på ditt skattekonto får du en skattefri intäktsränta om basräntan överstiger 1,25 procent.

När ska skatteränta beräknas?

  • Räntan beräknas från och med dagen efter den dag skatten eller avgiften senast skulle ha varit redovisad. Även på sådan skatt som ska betalas på grund av ett skönsbeskattningsbeslut om SINK eller A-SINK på grund av att skatten inte redovisats i en särskild skattedeklaration ska hög kostnadsränta beräknas ( 65 kap. 11 § andra stycket SFL ).

När registreras slutlig skatt för beskattningsåret 2018?

  • Den 2 augusti 2019 beslutar och registrerar Skatteverket grundbeslutet om slutlig skatt för beskattningsåret 2018. Skatten ska betalas senast den förfallodag som infaller efter det att 90 dagar gått från dagen för beslutet, alltså den 12 november 2019.