:

Får man bygga om k-märkta hus?

Innehållsförteckning:

  1. Får man bygga om k-märkta hus?
  2. Vad får man göra med ett K-märkt hus?
  3. Vad är ett K-märkt hus?
  4. Vem K märker hus?
  5. Vad betyder byggnadsminne?
  6. Vem utfärdar K märkning?
  7. När K märks ett hus?

Får man bygga om k-märkta hus?

K-märkta hus ska skyddas eftersom de har ett kulturhistoriskt värde. För dig som ägare ställer det högre krav när du ska renovera. Så för dig som ska bygga om ett k-märkt hus - detta gäller: Vi i Sverige är i stort sett överens om att vi ska bevara gamla byggnader om det går.

Vad får man göra med ett K-märkt hus?

Här kan till exempel regleras att man inte får förändra byggnadens exteriör, planlösning, göra ingrepp i stommen eller den fasta inredningen utan tillstånd från Länsstyrelsen. Vid ombyggnader av byggnadsminnen måste tillstånd sökas hos Länsstyrelsen. De kan även kräva att projektet följs av en byggnadsantikvarie.

Vad är ett K-märkt hus?

En byggnad med kulturhistoriskt värde kan få olika typer av skydd som med ett samlingsbegrepp brukar kallas "k-märkning". Du som äger en sådan byggnad bör bland annat se till att den vårdas och renoveras varsamt, med material och metoder som bidrar till att byggnadens karaktärsdrag inte förstörs.

Vem K märker hus?

Länsstyrelsen kan skydda kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och anläggningar genom att förklara dem som byggnadsminnen. Den som ska göra ändringar i ett byggnadsminne måste söka tillstånd från oss.

Vad betyder byggnadsminne?

Byggnadsminnen regleras i kulturmiljölagen En byggnad som har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde eller som ingår i ett bebyggelseområde med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde får enligt kulturmiljölagen (KML) förklaras som byggnadsminne av länsstyrelsen.

Vem utfärdar K märkning?

Det är staten som genom länsstyrelsen beslutar om byggnadsminnes-förklaring.

När K märks ett hus?

Ett litet k betecknar att byggnaden har kulturhistoriska värden som ska tas till vara och att byggnadens karaktärsdrag ska beaktas när ändringar görs. ... Varsamhetsbestämmelser kan till exempel ange vilken kulör en byggnad ska målas i eller hur fönstren ska se ut.