:

Var kan man hitta lummer?

Innehållsförteckning:

  1. Var kan man hitta lummer?
  2. Hur fort växer lummer?
  3. Hur förökar sig lummer?
  4. Är Lummel fridlyst?
  5. När växer ormbunkar?

Var kan man hitta lummer?

De flesta av dessa växer skyddat på skuggiga, fuktiga ställen i skogen, men några trivs i mer exponerade miljöer som på torra hedar, i fjällen, eller på våta stränder. Två av våra arter förknippas mer än andra med namnet "lummer", nämligen mattlummer, Lycopodium clavatum, och revlummer, Lycopodium annotinum.

Hur fort växer lummer?

Lumrar växer långsamt, omkring 1-2 decimeter per år, eller ännu mindre i nordligaste Sverige. De förökar sig också långsamt, med en underjordisk generation av centimeterstora existenser som kallas gametofyter. Från en generation av sporer till nästa kan det ta 20 år.

Hur förökar sig lummer?

Trivs i granskog. Lummer som tillsammans med ormbunkar och fräken tillhör gruppen kärlkryptogamerna. Det är växter som förökar sig med hjälp av sporer istället för med frön. Det finns nio olika arter av lummer i Sverige, till exempel revlummer och mattlummer.

Är Lummel fridlyst?

Lummer växer mycket långsamt och har därför tagit skada av den insamling som tidigare har förekommit. Alla arter är numera fridlysta i hela landet mot uppgrävning samt plockning för försäljning. ... I Blekinge län är det också för- bjudet att plocka vissa andra lummer arter.

När växer ormbunkar?

Ormbunkar är fantastiska till att mjuka upp med ett långt skönhetsvärde. Det finns sorter för alla lägen. Våren är den enda tid det kan se lite kalt ut innan ormbunkarna kommer igång. Därför är de perfekta att komplettera med vårblommande lökar så är det fint hela året.