:

När krävs Rivningsanmälan?

Innehållsförteckning:

  1. När krävs Rivningsanmälan?
  2. Vad räknas som rivning?
  3. Vad kostar ett rivningslov?
  4. Vad är rivningslov?
  5. Vad krävs för att få rivningslov?
  6. Vad behövs för rivningslov?
  7. Vad gäller vid rivning?
  8. Vad menas med selektiv rivning?
  9. Hur lång tid tar det att få rivningslov?
  10. Vilka handlingar krävs för rivningslov?

När krävs Rivningsanmälan?

Utanför detaljplan behöver du göra en anmälan när du ska riva en byggnad eller del av en byggnad. ... Utanför detaljplan behövs inte heller anmälan för att riva en byggnad som inte krävt bygglov för att få uppföras. Rivningsanmälan är ett begrepp från den äldre plan- och bygglagen.

Vad räknas som rivning?

Begreppet rivning innebär att du helt tar bort en byggnad, eller en del av en byggnad, med tillhörande stomme. Det räknas alltså inte som rivning om stommen står kvar, även om du tar bort byggnadens icke bärande delar både invändigt och utvändigt.

Vad kostar ett rivningslov?

Har du frågor inför din ansökan om bygglov eller anmälan är du välkommen att kontakta kommunen på telefon 0470-410 00. Exemplen kan ge dig en uppfattning om hur mycket din ansökan eller anmälan kan komma att kosta....

Typ av tillstånd/åtgärdAvgift
Primärkarta0-841 kronor
Förenklad nybyggnadskarta4 284 kronor

Vad är rivningslov?

Inom detaljplanelagt område krävs det oftast rivningslov för att riva byggnader eller delar av byggnader. Utanför områden med detaljplan krävs det inte rivningslov om inte kommunen har infört en utökad lovplikt i områdesbestämmelser.

Vad krävs för att få rivningslov?

Om du vill riva en byggnad eller delar av en byggnad inom ett område med detaljplan behöver du ansöka om rivningslov. Rivningslov behövs även utanför planlagt område om det finns bestämmelser om detta i kommunens områdesbestämmelser. Om det inte finns några områdesbestämmelser behöver du endast gör en anmälan.

Vad behövs för rivningslov?

Det är hos byggnadsnämnden i den kommun där fastigheten ligger som du ansöker om rivningslov. Ansökan ska vara skriftlig och innehålla de uppgifter, ritningar och andra handlingar som kommunen behöver för att kunna handlägga ansökan och fatta beslut.

Vad gäller vid rivning?

Inom detaljplanelagt område behöver du alltid rivningslov för att riva en byggnad eller en del av en byggnad. Utanför detaljplanelagt område reglerar eventuella områdesbestämmelser om rivningslov krävs. I de fall där rivningslov inte krävs behöver du göra en anmälan och invänta startbesked innan du får börja riva.

Vad menas med selektiv rivning?

Byggnader kan rivas genom demontering, så kallad selektiv rivning, eventuellt för att få material som till exempel grövre träbjälkar eller tegel som senare är användbart för byggnadsvårdande ändamål. Betongkonstruktioner kan rivas genom bilning samt även med hjälp av vajersågning.

Hur lång tid tar det att få rivningslov?

Från det datum ansökan är komplett ska det ta maximalt 10 veckor att beslut om rivningslov. Tiden kan dock förlängas om det är nödvändigt på grund av utredning i ärendet, men får inte ta mer än 20 veckor totalt.

Vilka handlingar krävs för rivningslov?

Vid en ansökan om rivningslov görs en sammantagen bedömning av om byggnaden eller bebyggelsen bör bevaras utifrån dess historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde och om en rivning är förenlig med gällande detaljplan eller områdesbestämmelser.