:

Kan man läsa modersmål på gymnasiet?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man läsa modersmål på gymnasiet?
  2. Hur många poäng kan man få i grundskolan?
  3. Får man extra merit av modersmål?
  4. När har man rätt till modersmålsundervisning?
  5. När har man rätt till hemspråk?
  6. Hur många poäng är betygen?
  7. Hur många poäng kan du få för att få betyg i gymnasie?
  8. Vad är extrapoäng i gymnasiala betyg från gymnasiet?
  9. Vad är meritpoäng för gymnasiala betyg?

Kan man läsa modersmål på gymnasiet?

Eleven själv ansöker om modersmålsundervisning i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Rektorn beslutar om en elevs modersmålsundervisning. Inom kommunal vuxenutbildning ansöker en elev om att läsa kurser inom ämnet modersmål, och huvudmannen beslutar om eleven ska tas emot.

Hur många poäng kan man få i grundskolan?

Ditt meritvärde (Mtv) är summan av dina 16 bästa betyg från grundskolan. Från och med 2014 kan även det 17:e betyget (i Moderna språk som läses inom ramen för språkval) räknas in utöver de 16 betygen och därmed kan man få max 340 Mtv = "poäng som utgör Meritvärde".

Får man extra merit av modersmål?

Modersmål är inte en obligatorisk kurs i gymnasiet och den ger inte heller någon meritpoäng. Ibland kan man läsa sitt modersmål som modernt språk för att skolan kan erbjuda det, isåfall får man meritpoängen. Men i övriga fall ges ingen poäng alls för modersmål.

När har man rätt till modersmålsundervisning?

19 § skollagen). En elev ska erbjudas undervisning i modersmål om minst en vårdnadshavare har ett annat språk än svenska som modersmål, om språket utgör dagligt umgängesspråk för eleven, och om eleven har goda kunskaper i språket.

När har man rätt till hemspråk?

Du som har ett annat modersmål än svenska har rätt till modersmålsundervisning. Modersmål är ett eget ämne som du kan läsa båda inom ditt vanliga schema eller utanför. Du har särskilda rättigheter att läsa ditt modersmål om du tillhör en nationell minoritet. Du har rätt att undervisning i modersmål som språkval.

Hur många poäng är betygen?

Betygen motsvarar följande poäng: A motsvarar 20 poäng. B motsvarar 17,5 poäng. C motsvarar 15 poäng. D motsvarar 12,5 poäng.

Hur många poäng kan du få för att få betyg i gymnasie?

  • Meritpoäng är, alltså, de extrapoängen med vars hjälp man kan höja sitt Meritvärde till max 22.5. Du som får gymnasiala betyg enligt Gy11 (Gymnasieexamen från år 2014 och senare) kan få meritpoäng för godkända betyg i gymnasiekurser i moderna språk, engelska och matematik. Som mest kan du få totalt 2.5 i merit.

Vad är extrapoäng i gymnasiala betyg från gymnasiet?

  • Det är de extrapoängen som man kan "tjäna" under gymnasiet och som höjer meritvärde av dina gymnasiala betyg. Utan Meritpoäng kan man maximalt uppnå 20.0 i meritvärde från gymnasiet (om man har A-betyg i alla gymnasiala kurser som har betygsskala från F till A).

Vad är meritpoäng för gymnasiala betyg?

  • Meritpoäng är, alltså, de extrapoängen med vars hjälp man kan höja sitt Meritvärde till max 22.5. Du som får gymnasiala betyg enligt Gy11 (Gymnasieexamen från år 2014 och senare) kan få meritpoäng för godkända betyg i gymnasiekurser i moderna språk, engelska och matematik.