:

Får man publicera allmänna handlingar?

Innehållsförteckning:

  1. Får man publicera allmänna handlingar?
  2. Hur länge är en dom offentlig?
  3. Hur gör man för att beställa en dom?
  4. När blir en dom allmän handling?
  5. Vilka allmänna handlingar är sekretessbelagda?
  6. Vad är skillnaden mellan en offentlig handling och en allmän handling?
  7. När är en domar offentlig?
  8. Hur länge arkiveras domar?
  9. Hur får man Förundersökningsprotokoll?
  10. Hur får man FUP?

Får man publicera allmänna handlingar?

Offentlighetsprincipen: I Sverige finns den så kallade offentlighetsprincipen, vilket är en lagstadgad rättighet som innebär att allmänheten har rätt att ta del av allmänna handlingar. Detta återfinns i tryckfrihetsförordningens 2 kap. ... En offentlig handling, som en dom, kan vem som helst begära ut från en domstol.

Hur länge är en dom offentlig?

Den längsta tid en uppgift finns kvar i belastningsregistret är 20 år, med undantag för att fängelsedomar gallras senast 20 år efter frigivning och överlämnade till rättspsykiatrisk vård gallras senast 20 år efter utskrivningen (18§ och 17§).

Hur gör man för att beställa en dom?

Om du vill läsa en dom eller beställa handlingar i ett mål ska du kontakta den domstol som har målet. Du har rätt att vara anonym. Du som är part i ett pågående mål behöver inte beställa, du får handlingarna skickade till dig. Domstolen gör alltid en sekretessprövning innan en handling lämnas ut.

När blir en dom allmän handling?

En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet, till exempel en domstol, och är inkommen till eller upprättad av myndigheten. Det innebär att alla handlingar som lämnas in till en domstol i ett pågående mål eller ärende blir allmänna och kan begäras ut av vem som helst.

Vilka allmänna handlingar är sekretessbelagda?

Sekretessbelagda handlingar kan till exempel handla om uppgifter om människors personliga förhållanden som kommer fram i ärenden som rör skola, förskola eller socialtjänst. Det spelar ingen roll om du skickar ett brev eller mejl till oss och skriver att det är hemligt.

Vad är skillnaden mellan en offentlig handling och en allmän handling?

En offentlig handling är en allmän handling som inte är sekretessbelagd och därmed skyddas enligt Offentlighets- och sekretesslagen. En offentlig handling ska, enligt offentlighetsprincipen, lämnas ut till den medborgare som så önskar.

När är en domar offentlig?

En dom är en allmän handling då den avkunnats eller expedierats av domstolen. En allmän handling kan vara offentlig eller belagd med sekretess. Enbart det faktum att en handling är allmän innebär alltså inte att den också är offentlig. Utgångspunkten är att allmänna handlingar också är offentliga.

Hur länge arkiveras domar?

Domar från en domstol lagras i enlighet med andra regler än de uppgifter som finns i belastningsregistret. Dessa uppgifter tas bort efter 3, 5 eller 10 år beroende på brottet. Det beror bland annat på om domen gäller böter, fängelse, villkorlig dom, om den dömda var under 18 och flera andra omständigheter.

Hur får man Förundersökningsprotokoll?

Som huvudregel är förundersökningar alltså offentliga först efter att åtal väckts, och vissa uppgifter eller hela förundersökningen kan omfattas av sekretess. Jag skulle ändå rekommendera dig att vända dig till polismyndigheten och begära ut handlingen.

Hur får man FUP?

Man kan inte begära ut ett förundersökningsprotokoll medan förundersökningen pågår, då den då omfattas av förundersökningssekretess (18 kap. 1 § OSL). När förundersökningen är avslutad kan du däremot begära ut den hos antingen polisen eller domstolen i fråga. Du kan läsa mer om hur du begär ut en allmän handling här.