:

Vad ingår i den allmänna pensionen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ingår i den allmänna pensionen?
  2. Har alla rätt till tjänstepension?
  3. Hur mycket är garantipensionen 2021?
  4. Vad är det för skillnad på allmän pension och tjänstepension?
  5. När kommer Pensionstillägget?
  6. Hur mycket pengar kommer det in i pensionssystemet?
  7. Kan du ta ut full pension och jobba vidare som vanligt?
  8. Hur länge måste man jobba för att få en dräglig pension?
  9. Vad är skillnaden mellan lön och pension?

Vad ingår i den allmänna pensionen?

För dig som är född 1938 och senare kan den allmänna pensionen bestå av inkomstpension, tilläggspension, inkomstpensionstillägg, premiepension och garantipension. Du som är född under perioden 1938-53 får dessutom tilläggspension.

Har alla rätt till tjänstepension?

Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension. Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Det är inte alla arbetsgivare som erbjuder tjänstepension, därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller just dig. Tjänstepensionen kan se olika ut beroende på var du är anställd.

Hur mycket är garantipensionen 2021?

Garantipension är ett grundskydd för personer med lågeller ingen inkomst. Full garantipension är 7 739 kronor per månad (år 2021) för den som är gift och 8 651 kronor per månad (år 2021) för den som är ogift.

Vad är det för skillnad på allmän pension och tjänstepension?

Din pension kan komma från flera olika håll. Den allmänna pensionen ansvarar Pensionsmyndigheten för och de flesta får även en tjänstepension från arbetsgivaren. ... Den allmänna pensionen betalas ut så länge du lever. Tänk på att utbetalningen av tjänstepensionen och det egna sparandet kan ske under en begränsad period.

När kommer Pensionstillägget?

Från september 2021 kommer ett nytt pensionstillägg att börja betalas ut. Det sker per automatik och du behöver inte ansöka om det.

Hur mycket pengar kommer det in i pensionssystemet?

  • Ju fler personer som arbetar, desto mer pengar kommer det in i pensionssystemet. Dessutom är pensionssystemet utformat så att pengarna ska räcka. Förenklat kan man säga att inkomstpensionen sänks när Sveriges ekonomi går dåligt och höjs när det går bra för Sverige.

Kan du ta ut full pension och jobba vidare som vanligt?

  • Du kan både ta ut full pension och jobba vidare som vanligt. Det som påverkas är skatten som kan bli högre om lön och pension tillsammans ger inkomster på över 40 000 kronor i månaden och mer. Då kan du få betala statlig skatt på de sista tusenlapparna. Om du tar ut pension och jobbar samtidigt får du inte a-kassa om du blir arbetslös.

Hur länge måste man jobba för att få en dräglig pension?

  • Man måste jobba tills man är 75 år för att få en dräglig pension. Eftersom medellivslängden ökar måste den pension du själv tjänat in till räcka i fler år än tidigare. Många kan därför behöva jobba längre upp i åldrarna nu och i framtiden.

Vad är skillnaden mellan lön och pension?

  • De inkomster du har som lön och det du tar ut som pension beskattas olika. Det spelar dessutom roll hur gammal du är. Inkomster från lön beskattas lägre än pension. Skillnaden är jobbskatteavdraget. Du har också lägre skatt, både på pension och på lön, från det år du fyller 66 år. Då får du ett högre jobbskatteavdrag på lönen och ett högre ...