:

Vilka organ kan man donera när man lever?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka organ kan man donera när man lever?
  2. Hur gör man om man vill donera organ?
  3. Vill inte donera organ?
  4. Kan man donera organ efter cancer?
  5. Vad säger Islam om att donera organ?
  6. Vilka organ kan man leva utan?
  7. Kan man klara sig med en njure?
  8. Vilket är det viktigaste kravet för att en person ska bli transplanterad?
  9. Hur länge håller organ?
  10. Hur ser man om man är organdonator?

Vilka organ kan man donera när man lever?

De organ som kan doneras och transplanteras i Sverige är njure, lever, lunga, hjärta, bukspottkörtel och tunntarm. Njurar, och i enstaka fall del av lever, kan transplanteras både från avlidna och levande donatorer. I Sverige transplanteras drygt 800 organ och 1 300 vävnader per år.

Hur gör man om man vill donera organ?

Om man vill bli en organdonator så kan man anmäla sitt intresse för detta till donationsregistret. Det innebär att när man avlider och förutsättningar för att kunna transplantera organ föreligger kommer sjukvården att göra en kontroll mot donationsregistret för att se om man tillåter organdonation.

Vill inte donera organ?

Den som känner att den vill donera sina organ efter döden kan med några enkla knapptryck skriva in önskemålet digitalt. Samma sak gäller den som inte vill. Det går även utmärkt att "bara" meddela sina anhöriga eller fylla i ett donationskort. Så långt är allt enkelt.

Kan man donera organ efter cancer?

En givare måste vara död vilket betyder att hjärnfunktionerna oåterkalleligt har upphört. Skallskada eller intrakraniell blödning kan leda till hjärndöd. Människor som under sin livstid lidit av vissa infektionssjukdomar (hepatit B, HIV) eller som haft en elakartad tumör (cancer) är inte lämpliga givare.

Vad säger Islam om att donera organ?

Organdonation är individens beslut. Majoriteten av de lärda muslimerna åberopar prin- cipen att prioritera räddandet av mänskligt liv. De har därför tillåtit organdonation som en nödvän- dighet för att nå detta mål.

Vilka organ kan man leva utan?

Hjärtat och hjärnan är livsviktiga organ som vi inte klarar oss utan. Lungorna, njurarna och levern likaså. Men människokroppen består även av en massa andra delar som fyller mindre, eller ingen, funktion.

Kan man klara sig med en njure?

Njurarna har en betydande överkapacitet vilket innebär att man kan leva ett helt normalt liv med bara en njure. Om man blir njursjuk så drabbar sjukdomen vanligen båda njurarna samtidigt. Vid en del njursjukdomar går njurfunktionen snabbt förlorad oberoende av om man har en eller två friska njurar före insjuknandet.

Vilket är det viktigaste kravet för att en person ska bli transplanterad?

Förberedelser inför transplantationen. Njurtransplantationen sker på en kirurgmottagning för transplantationer på ett sjukhus. Du behöver ha slutat röka innan du kan få en ny njure. Du behöver också ha fyra till sex månaders alkoholstopp före operationen.

Hur länge håller organ?

I väntan på att organen ska transplanteras förvaras de nedkylda i speciella transportbehållare. Tiden som organen är utan syresättning måste hållas kort. Ett hjärta bör vara på plats hos den mottagande patienten inom fyra timmar, lever och lunga inom tolv timmar, och njurar inom ett dygn.

Hur ser man om man är organdonator?

Här kan du anmäla dig till donationsregistret. Du kan också kontrollera, ändra eller ta bort en tidigare anmälan. Det är din senaste anmälan till donationsregistret som gäller. Det finns många som har ett donationskort för att visa sin inställning till donation.