:

Vad gäller vid Högerregel?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gäller vid Högerregel?
  2. Vem har väjningsplikt i korsning?
  3. Vad gäller vid huvudled?
  4. Vilket vägmärke heter enkelriktad trafik?
  5. När du kör på en huvudled har andra väjningsplikt men vissa korsningar är särskilt riskfyllda vilket märke varnar för detta?

Vad gäller vid Högerregel?

När två fordons1 kurser skär varandra har förare väjningsplikt2 mot det fordon som närmar sig från höger. Högerregeln gäller överallt, exempelvis i trevägskorsningar och, när du kör inne på till exempel parkeringsplatser eller andra öppna platser men även i terräng.

Vem har väjningsplikt i korsning?

Lämna företräde åt trafik som kommer från höger. Gäller där det inte finns andra väjningsregler. Skylten Varning för vägkorsning sätts ibland upp för att förtydliga att högerregeln ska tillämpas. Högerregeln gäller inte bara i korsningar, utan överallt där fordon korsar varandras körriktning.

Vad gäller vid huvudled?

En huvudled innebär att alla som ska in på huvudleden ska lämna företräde åt de som befinner sig på huvudleden. Huvudleder märks ut med skyltar i början av huvudleden och sedan efter varje korsning om det inte på annat sätt är tydligt att huvudleden fortsätter.

Vilket vägmärke heter enkelriktad trafik?

E16. Enkelriktad trafik. Märket anger att fordonstrafiken på vägen är enkelriktad i pilens riktning. Uppåtriktad pil anger att trafiken är enkelriktad i riktning rakt fram.

När du kör på en huvudled har andra väjningsplikt men vissa korsningar är särskilt riskfyllda vilket märke varnar för detta?

”Stop”-märket sätts upp vid särskilt farliga korsningar eller där trafikintensiteten är hög. Om samtliga tillfarter i en korsning har stopplikt används tillsammans med ”Stop”-märket tilläggstavlan ”Flervägsstopp”. Vägmärket Väjningsplikt anger att du har väjningsplikt mot alla fordon på den korsande vägen.