:

Hur mår man efter att ha opererat bort livmodern?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mår man efter att ha opererat bort livmodern?
  2. Hur lång tid tar det att operera bort livmodern?
  3. Är hysterektomi farligt?
  4. Hur länge har man ont efter hysterektomi?
  5. Kan man ta bort livmodern vid framfall?
  6. Vad händer med kroppen när man tar bort livmodern?
  7. Kan livmodern ramla ut?
  8. Hur lång sjukskrivning efter operation?
  9. Vad innebär det om man tar bort en äggledare?
  10. Hur blir slidan efter hysterektomi?

Hur mår man efter att ha opererat bort livmodern?

Så påverkar behandlingen livet. De besvär du har haft med rikliga blödningar eller muskelknutor i livmodern försvinner när livmodern har tagits bort. Du kan inte bli gravid efter en hysterektomi. Du får inte heller mens.

Hur lång tid tar det att operera bort livmodern?

Operationen tar en till två timmar. De flesta som opererats via slidan går hem dagen efter operationen. Vid en bukoperation får du oftast stanna kvar hos oss i två dagar.

Är hysterektomi farligt?

KOMPLIKATIONER. Ca 75 % av patienterna som genomgår hysterektomi i Sverige har ett komplikationsfritt förlopp. I genomsnitt drabbas 3,6 % av en allvarlig komplikation (uretärskada, blåsskada, tarmskada, större blödning, lungemboli).

Hur länge har man ont efter hysterektomi?

Under det första dygnet efter operationen kan man känna en molande värk nedtill. Smärta är en naturlig del i efterförloppet till de flesta operationer. Illamående är också vanligt i början och kan också bero på smärta. Smärtstillande mediciner ges regelbundet och dessutom sker extra tilldelning vid behov.

Kan man ta bort livmodern vid framfall?

Livmodertappen kan kortas av om livmodern har sjunkit, eller så kan livmodern behöva tas bort via slidan. Operationen tar ungefär en halvtimme till en timme och en sjuksköterska är med dig hela tiden och ser till att du har det bra. Oftast töms din urinblåsa med hjälp av en kateter under operationen.

Vad händer med kroppen när man tar bort livmodern?

Vid en vaginal hysterektomi opereras livmodern ut via slidan. Efter operat- ionen slutar slidan blint, eftersom även livmodertappen tas bort vid operat- ionen. Äggstockar samt äggledare lämnas kvar. Vid en vaginal hysterektomi finns det en liten risk att operatören behöver göra en buköppning istället.

Kan livmodern ramla ut?

Det kan vara till exempel slidväggarna, livmodern eller båda som buktar ut. Ett framfall är oftast oskadligt men kan kännas obehagligt. Risken för att få framfall ökar med åldern, men du får lindrigare symtom när du blir äldre. Du kan ha framfall även om du inte har kvar din livmoder.

Hur lång sjukskrivning efter operation?

Det är en relativt stor operation och du blir sjukskriven minst fram till återbesöket på kirurgmottagningen, som sker tre till sex veckor efter operationen. Därefter beslutas om du behöver fortsatt sjukskrivning.

Vad innebär det om man tar bort en äggledare?

Borttagning av äggledarna kan eventuellt minska risken för äggstockscancer, en ganska ovanlig men livshotande sjukdom. Men borttagning av äggledare kan eventuellt också öka risken för komplikationer vid själva operationen, samt påverka äggstockarnas produktion av könshormoner så att klimakteriet kommer tidigare.

Hur blir slidan efter hysterektomi?

Slidan och de yttre könsorganen blir vid operationen funktionellt helt som förut. Också äggstockarna fungerar som förut efter en hysterektomi, såvida de inte avlägsnas. Efter hysterektomin upphör menstruationerna. Efter en hysterektomi är en graviditet inte längre möjlig, så det behövs inga preventivmedel.