:

Kan få omplacering?

Innehållsförteckning:

  1. Kan få omplacering?
  2. Kan arbetsgivaren omplacera mig?
  3. Vad är ett skäligt Omplaceringserbjudande?
  4. När kan en omplacering bli aktuell?
  5. Har arbetsgivaren rätt att omplacera en arbetstagare?
  6. Kan man vägra omplacering?
  7. Vad menas med arbetsbrist?
  8. Vad gäller om man tackar nej till omplacering?

Kan få omplacering?

En förutsättning för omplacering är att det finns en ledig befattning som den anställde har tillräckliga kvalifikationer för. Med tillräckliga kvalifikationer menas att den anställde ska kunna klara av arbetsuppgifterna, eventuellt efter en kortare vidareutbildning.

Kan arbetsgivaren omplacera mig?

Huvudregeln är att så länge arbetsgivaren håller sig inom ramen för arbetsskyldigheten så kan denne fritt omplacera arbetstagare. Går arbetsgivaren däremot utanför ramen kan en sådan omplacering vara att jämställa med en uppsägning eller avsked utan giltig grund, vilket strider mot lagen om anställningsskydd.

Vad är ett skäligt Omplaceringserbjudande?

(LAS). Ett erbjudande om omplacering ska vara ett ”skäligt erbjudande”. Det betyder att det erbjudna arbetet ska likna det tidigare arbetet så mycket som möjligt i innehåll och villkor. Och erbjudandet får inte heller vara trakasserande eller ges i syfte att få dig att själv säga upp dig.

När kan en omplacering bli aktuell?

En varaktig omplacering kan bli aktuellt om den anställde inte kan återgå till sin ordinarie tjänst. ... Däremot är arbetsgivaren inte skyldig att skapa en ny tjänst utan ska utreda om det finns någon ledig tjänst som den anställde har kompetens och kvalifikationer för.

Har arbetsgivaren rätt att omplacera en arbetstagare?

Om omplaceringen är inom arbetstagarens arbetsskyldighet, har arbetsgivaren rätt att omplacera. Då har arbetstagaren en lydnadsplikt, och vägrar man detta kan detta utgöra saklig grund för uppsägning.

Kan man vägra omplacering?

Omplaceringen verkar falla inom din arbetsskyldighet och om du inte accepterar omplaceringen kan detta innebära arbetsvägran vilket är grund för uppsägning eller till och med avsked. Om omplaceringen skulle anses vara särskilt ingripande måste dock din arbetsgivare ha godtagbara skäl för att omplacera dig.

Vad menas med arbetsbrist?

Arbetsbrist kan vara att det saknas arbetsuppgifter eller att företaget inte har pengar till verksamheten och lönerna. Det kan också ha uppstått en övertalighet på grund av omorganisation. Det viktiga är att anledningen till uppsägningen inte har med den anställda personligen att göra.

Vad gäller om man tackar nej till omplacering?

Vad händer om jag tackar nej? – Tackar du nej till ett skäligt erbjudande om omplacering kan det vara saklig grund för uppsägning. Kan arbetsgivaren erbjuda mig en omplacering utan att ange vad tjänsten innebär? – Nej, det ska framgå vilken tjänst det gäller, vilka arbetsuppgifter och vilken lön du får.