:

Måste Positionsljusen fungera vid besiktning?

Innehållsförteckning:

  1. Måste Positionsljusen fungera vid besiktning?
  2. Måste Backljuset fungera på besiktningen?
  3. Vilka lampor måste fungera på besiktningen?
  4. Måste man ha varningstriangel vid besiktning?
  5. Måste man ha positionsljus på släpvagn?
  6. Måste extraljus vara e märkta?
  7. Vad ska finnas i bilen vid besiktning?

Måste Positionsljusen fungera vid besiktning?

Positionsljus. Över tio procent av bilar som besiktigas får en anmärkning på positionsljus. ... – Det kan förvisso vara lite krångligt på vissa bilar, och en del är mer kluriga än andra. Men oftast behöver man inte vara någon expert för att kunna göra ett byte av sina positionsljus, säger han.

Måste Backljuset fungera på besiktningen?

Svar: Vid kontrollbesiktningen ingår kontroll att backningsstrålkastaren är rätt inkopplad. På lätt bil och lätt släp från 1984 och framåt kontrolleras att backljuset inte lyser då friläge eller växel framåt är ilagd. Men det är ingen kontroll av att backningsstrålkastaren fungerar.

Vilka lampor måste fungera på besiktningen?

Goda råd om fordonsbelysning

  • Hel- och halvljus. Kontrollera att glödlamporna för både hel- och halvljus fungerar. ...
  • Positionsljus. Kontrollera att positionsljusen fram (vitt eller gult) och bakljusen (rött) fungerar och lyser tillräckligt starkt. ...
  • Blinkers. ...
  • Bromsljuset. ...
  • Reflexer.

Måste man ha varningstriangel vid besiktning?

Att det finns varningstriangel i fordonet. Lägg gärna fram varningstriangeln synlig. Om bilen har avtagbar dragkrok, ta med dig denna samt eventuell nyckel till besiktningen. Kontrollera även oljenivån i motorn (se fordonets instruktionsbok).

Måste man ha positionsljus på släpvagn?

Positionsljus släpvagn regler Visste du exempelvis att positionsljus måste finnas på din släpvagn enligt lag. ... En vit positionslykta fram, om släpvagnen skjuter ut mer än 200 millimeter in mot vägens mitt från dragkroken. Två vita positionslyktor fram, om släpet skjuter ut mer än 200 millimeter i sidled från ...

Måste extraljus vara e märkta?

All belysning till bilen inklusive extraljus måste sedan vara EU-godkända. Alltså måste de som vill köra laglydigt välja belysning som är E-märkt. Har du en bil som är äldre än kan man hävda att extraljusen monterats innan dess, reglerna gäller inte retroaktivt.

Vad ska finnas i bilen vid besiktning?

Vi kontrollerar lampor som varnar för olika fel. Även ratten och förarsätet samt alla bilbälten, vindruta, dörrar och eventuell lastsäkringsutrustning samt gasinstallation besiktas. Vi noterar också bilens mätarställning. Är fordonet utrustat med krockkudde på passagerarsidan ska det finnas ett varningsmärke synligt.