Får man OB-tillägg när man är sjuk?
Innehållsförteckning:
- Får man OB-tillägg när man är sjuk?
- Vad gäller vid sjukdom kommunal?
- Vad gäller vid karensdag?
- Vad gäller vid Förstadagsintyg?
- Hur många karensdagar har man när man är sjuk?
Får man OB-tillägg när man är sjuk?
Om man arbetar 37 timmars arbetsvecka innebär det att 20% av veckoarbetstiden, dvs. karenstiden, är 7,4 timmar. Efter dessa 7,4 h har arbetstagaren rätt till sjuklön på såväl lön som särskilda ersättningar (t ex OB). Under dessa timmar utges heller inga särskilda ersättningar såsom t ex ob-ersättning.
Vad gäller vid sjukdom kommunal?
Första sjukdagen får du ingen lön. ... Från och med andra sjukdagen får du sjuklön som är 80 procent av din vanliga lön. Arbetsgivaren betalar sjuklön under de första 14 dagarna som du är sjuk. Om du fortsätter att vara sjuk ska du från och med 15:e sjukdagen ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Vad gäller vid karensdag?
Karensdag innebar att du inte fick någon sjuklön den första dagen som du var hemma från jobbet på grund av sjukdom. ... I dag är alltså karensavdraget alltid lika stort, oavsett hur många timmar du skulle ha arbetat den dagen du blev sjuk.
Vad gäller vid Förstadagsintyg?
vid förstadagsintygsföreläggande, även kallat ”förstadagsintyg”, ska arbetstagaren lämna in ett läkarintyg från och med kalenderdag 1 i sjukfallet. om sjukperioden passerar kalenderdag 14, ska arbetstagaren fortsätta att styrka rätt till frånvaro på grund av sjukdom med hjälp av ett läkarintyg.
Hur många karensdagar har man när man är sjuk?
Om du är anställd i minst en månad eller har arbetat sammanhängande i 14 dagar har du normalt rätt till sjuklön från din arbetsgivare under de första 14 dagarna i din sjukperiod. Sjuklönen är 80 procent av den lön och de förmåner som du går miste om på grund av sjukfrånvaro.