:

Vad innebär en Vägförening?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär en Vägförening?
  2. Vad gäller i en samfällighet?
  3. Hur bred ska en enskild väg vara?
  4. Vad får en Vägförening göra?
  5. Vad gör samfällighetsförening?
  6. Vad får man göra i en samfällighet?
  7. Vilken boendeform ingår alltid i en samfällighetsförening?

Vad innebär en Vägförening?

En vägförening är en så kallad samfällighetsförening enligt lagen om förvaltning av samfälligheter, SFL. Den väg som föreningen förvaltar är en gemensamhetsanläggning (ofta kallad ”samfällighet”) enligt anläggningslagen, AL. Föreningens verksamhet styrs därmed främst av dessa båda lagar.

Vad gäller i en samfällighet?

För att samfälligheten ska ha rätt till uttaxering, alltså att ta ut avgifter från sina medlemmar, måste styrelsen lägga fram ett förslag på budget som ska godkännas under föreningsstämman. Äger du en fastighet som har andel i en samfällighet är du automatiskt medlem i samfällighetsföreningen.

Hur bred ska en enskild väg vara?

En enskild väg med statsbidrag bör vara minst 4 meter bred. Den kan vara smalare om trafiken är låg, det vill säga under 25 fordon/dygn.

Vad får en Vägförening göra?

Samfälligheter (samfällighetsföreningar) bildas i syfte att förvalta och underhålla en eller flera fastigheters gemensamhetsanläggningar eller rättigheter. Detta kan till exempel vara enskilda vägar, parkeringsplatser, grönområden, lekplatser, bryggor och badplatser, värmesystem, data/TV.

Vad gör samfällighetsförening?

En samfällighetsförening är en förutsättning för en effektiv och rättssäker skötsel av gemensamma anläggningar som till exempel vägar, vatten- och avloppsanläggningar, grönytor och lekplatser, garage och parkeringsplatser, energianläggningar, båtbryggor och badplatser, trapphus och hissar.

Vad får man göra i en samfällighet?

Stadgar enligt lagen SFL(). I nuvarande stadgar står: "Samfälligheten ska förvaltas i enighet med vad som vid bildandet bestämts om dess ändamål". I de ursprungliga stadgarna står att föreningen ska ombesörja och bekosta väghållningen. "Väghållning omfattar byggande av väg, vägunderhåll och vinterväghållning".

Vilken boendeform ingår alltid i en samfällighetsförening?

Det finns flera olika typer av samfälligheter, gemensamt för dem är att de tillgodoser vissa gemensamma behov för de fastigheter som ingår i samfälligheten. Det som de flesta tänker på när de hör ordet samfällighet är radhusområden eller områden med fristående grupphus med mindre tomter.