:

Har operera bort halsmandlarna?

Innehållsförteckning:

  1. Har operera bort halsmandlarna?
  2. Hur lång tid tar en Halsmandeloperation?
  3. Vad är halsmandlar till för?
  4. Hur blir man av med tonsiller?
  5. Vad kan man äta efter man opererat bort halsmandlarna?
  6. Var finns tonsillerna?
  7. Hur går det till när man opererar bort halsmandlarna?
  8. Vad sitter under halsmandlarna?
  9. Var i halsmandlar?

Har operera bort halsmandlarna?

Tonsillektomi betyder att halsmandlarna opereras bort. Den vanligaste anledningen hos vuxna är återkommande bakteriella halsinfektioner som halsfluss eller halsböld. Ibland orsakar stora halsmandlar snarkningsbesvär och sväljningssvårigheter. Man kan då minska storleken på halsmandlarna vid operationen.

Hur lång tid tar en Halsmandeloperation?

Efter operationen kan du känna svår smärta från hals, öron och käkar, speciellt om du har tagit bort hela halsmandeln. Det är normalt att smärtan tilltar tre till fem dagar efter operationen. Även trötthet, illamående och kräkningar är vanliga symtom, oftast på grund av att du svalt blod efter operationen.

Vad är halsmandlar till för?

Halsmandlarna utgör en del av försvaret mot infektioner men vävnad med likartad funktion finns på flera andra ställen i munhålan.

Hur blir man av med tonsiller?

Den som får tonsilloliter kan oftast ta bort dem själv. En pincett med krökt topp kan vara till god hjälp vid bortrensning av mindre stenar. Tonsilloliter vid halsmandlarnas ytor kan oftast petas bort med tandborste eller fingertoppar genom att man drar med verktyget från halsmandlarnas nederdel och uppåt.

Vad kan man äta efter man opererat bort halsmandlarna?

Feber är vanligt under de första dagarna. Man måste dricka ordentligt även om det kan vara svårt att svälja. Rikligt med kall dryck, saftsoppa och glass rekommenderas efter operationen. Man kan sedan gå över till mjuk mat, till exempel pasta eller pannkaka.

Var finns tonsillerna?

Halsmandlar, som även kallas för tonsiller, är två stycken körtlar som sittervar sin sida av svalget i höjd med den bakre delen av tungan. Halsmandlarna består av en så kallad lymfvävnad, som är en del av kroppens immunförsvar. Hos barn finns även en liknande vävnad i en körtel som sitter bakom näsan.

Hur går det till när man opererar bort halsmandlarna?

Operationen görs under narkos och barnet eller du som ska opereras behöver fasta. Det innebär att den som ska opereras inte får äta eller dricka någonting under några timmar innan narkosen. Hur länge du eller barnet behöver fasta får ni information om av vårdpersonalen innan operationen.

Vad sitter under halsmandlarna?

Halsmandlarna består av så kallad lymfvävnad. Lymfvävnad är en del av kroppens immunförsvar. Halsmandlarna skyddar luftvägarna och mag-tarmkanalen mot infektioner. Halsmandlarna är större hos barn och krymper under tonåren.

Var i halsmandlar?

Halsböld innebär att det har samlats var bakom en av halsmandlarna. Det kan komma som en följd av halsfluss och gör att du får svårt att svälja, gapa och tugga. Det gör ofta mycket ont.