:

Hur räknas lönen ut vid permittering?

Innehållsförteckning:

  1. Hur räknas lönen ut vid permittering?
  2. Får man anställa under Korttidspermittering?
  3. Får man semesterdagar under permittering?
  4. Hur räknas Korttidspermittering?
  5. Hur räknas korttidsarbete?
  6. Vad innebär en permittering om 40 timmar per vecka?
  7. Kan arbetsgivaren avbryta permitteringen tillfälligt?
  8. Har du misstänkt att din arbetsgivare fuskar för statligt permitteringsstöd?

Hur räknas lönen ut vid permittering?

Lönen stödet beräknas på är: (ordinarie månadslön / dagar i månad) x antalet dagar med korttidsarbete. Ordinarie månadslön i beräkning av stöd är begränsat till 44 000 kronor. Om flera månader har samma avtalade nivå läggs lönerna för de olika månaderna ihop.

Får man anställa under Korttidspermittering?

Arbetsgivaren ska i möjligaste mån bemanna sin verksamhet med anställda som omfattas av korttidspermittering/korttidsarbete. Om det finns ett behov av att anställa en viss typ av kompetens, som inte finns bland de permitterade, kan det vara nödvändigt att nyanställa.

Får man semesterdagar under permittering?

Du kan också ta semester under den tid du är permitterad. För den tiden betalar arbetsgivaren lön för semestertid. Om du får lön för semestertid som baserar sig på heltidsarbete har du inte rätt till dagpenning för dessa semesterdagar. Om lönen däremot grundas på lön för deltidsarbete betalas jämkad dagpenning.

Hur räknas Korttidspermittering?

Korttidspermittering, eller korttidsarbete som det heter, innebär att den anställde permitteras (blir arbetsbefriad med lön) 20, 40, 60 eller 80 procent av sin ordinarie arbetstid. Den anställde får lite mindre i lön för den tid som hen inte arbetar.

Hur räknas korttidsarbete?

Korttidsarbete, eller korttidspermittering som det ibland kallas, innebär att den anställde permitteras (blir arbetsbefriad med lön) en viss procent av sin ordnarie arbetstid. Den anställde får lite mindre i lön, arbetsgivaren betalar lite mindre i lön för den tiden den anställde inte arbetar.

Vad innebär en permittering om 40 timmar per vecka?

  • Exempelvis innebär en permittering om 60 procent vid dagtidsarbete 40 timmar per vecka att den arbetstid som ska fullgöras är (40 timmar x 40 procent) 16 timmar. I den vecka där långfredag infaller med 8 timmar reduceras den totala arbetstiden då från 40 till 32 timmar.

Kan arbetsgivaren avbryta permitteringen tillfälligt?

  • Arbetsgivaren får normalt inte kräva att du som anställd arbetar mer än den avtalade tiden när du omfattas av korttidspermittering. Om det tillfälligt krävs extra insatser kan permitteringen tillfälligt avbrytas för berörda anställda. Arbetsgivaren ska då rapportera detta till Tillväxtverket vid avstämningen.

Har du misstänkt att din arbetsgivare fuskar för statligt permitteringsstöd?

  • Om du misstänker att din arbetsgivare medvetet fuskar för att få statligt permitteringsstöd kan du anmäla till Tillväxtverket via deras mejl: [email protected]. Du kan också ringa deras chefsjurist som nås via växeln: 08–681 91 00.