:

Varför får man fler leverfläckar när man blir äldre?

Innehållsförteckning:

  1. Varför får man fler leverfläckar när man blir äldre?
  2. Hur vet man om leverfläckar är farliga?
  3. När ska man söka för hudförändringar?
  4. Vilka fläckar är farliga?
  5. När ska man söka vård för födelsemärke?
  6. Vilka prickar är farliga?
  7. Var kollar man upp hudförändringar?

Varför får man fler leverfläckar när man blir äldre?

Varför får man födelsemärken? Orsaken till denna melaninansamling är både ärftligt betingad och ett resultat av exponering för solljus. Hudförändringar som orsakas av blodkärl kan inte leda till cancer. Födelsemärken kan vara medfödda men det är vanligt att de uppstår någon gång under de första levnadsåren.

Hur vet man om leverfläckar är farliga?

Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras. Det här kan vara tecken på att en förändring är ett malignt melanom: Den är oregelbunden i formen och ojämn i kanten. Den är ojämn i färgen: till exempel olika nyanser av brunt, svart, rött, rosa, blått eller vitt.

När ska man söka för hudförändringar?

Om en ny förändring dyker upp som växer snabbt eller om en gammal hudförändring har ändrat färg, form, storlek eller börjar klia, blöda eller bli sårig ska du söka vård. Du kan också söka vård om du känner dig osäker på om din hudförändring är godartad eller inte. Vänd dig till din vårdcentral/hälsocentral.

Vilka fläckar är farliga?

Leverfläckar eller pigmentfläckar som är större än fem millimeter i diameter bör undersökas av läkare. Hudförändringar som växer eller har en oregelbunden färg eller form bör också undersökas – det gäller såväl födelsemärken som knottror, knutor och andra avvikelser i huden.

När ska man söka vård för födelsemärke?

Kontakta en vårdcentral om du har ett födelsemärke som stämmer med ett eller flera av följande: Det övergår till att bli ett sår. Det växer eller ändrar form. Det ändrar färg eller blir flammigt.

Vilka prickar är farliga?

Kännetecken för farliga födelsemärken: ny pigmentfläck eller leverfläck med ojämn kant eller skiftande färg, ibland med inslag av exempelvis vitt, rött eller blått. äldre pigmentfläck eller leverfläck som ändrar färg eller form, växer, kliar eller blöder.

Var kollar man upp hudförändringar?

Kolla upp födelsemärke. Födelsemärken finns överallt på huden och de flesta är helt ofarliga. Om du är orolig över en hudförändring och märker att det ändrat utseende, orsakar besvär eller sticker ut kan du enkelt få det undersökt hos Doktor24.