:

Vad händer med personal vid rekonstruktion?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer med personal vid rekonstruktion?
  2. Vad innebär rekonstruktion för anställda?
  3. Kan man anställa under rekonstruktion?
  4. Vem betalar ut garantilön?
  5. Vad gäller under rekonstruktion?
  6. Vad innebär en rekonstruktion av ett företag?
  7. Hur fungerar en rekonstruktion?
  8. Vad menas med rekonstruktion av ett företag?
  9. Hur lång tid tar en företagsrekonstruktion?
  10. Vem omfattas av statlig lönegaranti?

Vad händer med personal vid rekonstruktion?

Vid rekonstruktion eller konkurs omfattas lönerna till de anställda under en viss tid av den statliga lönegarantin. Den gör att de anställda inte drabbas och riskerar att bli utan lön ifall företaget de jobbar på påbörjar rekonstruktion eller går i konkurs.

Vad innebär rekonstruktion för anställda?

Under rekonstruktionen tar staten över betalningsansvaret för de anställdas löner under viss tid. Detta kallas för statlig lönegaranti och syftar till att säkerställa att de anställda får betalt även om företagets ekonomi är väldigt ansträngd.

Kan man anställa under rekonstruktion?

Vid en rekonstruktion så får de anställda ofta behålla sina anställningar men det kan bli aktuellt med uppsägningar om det finns anställda som inte är nödvändiga för verksamheten. Anställda har rätt till lönegaranti både vid konkurser och rekonstruktioner.

Vem betalar ut garantilön?

Betalning enligt lönegarantin lämnas för fordringar som belöper på tiden före konkursen och inom en månad därefter. Fordringarna får inte ha intjänats tidigare än tre månader innan konkursansökan kom in till tingsrätten. Garantin gäller dock för en sammanlagd anställningstid om högst åtta månader.

Vad gäller under rekonstruktion?

En företagsrekonstruktion innebär att bolagets skulder fryses och inte får betalas under tiden rekonstruktionen pågår. Borgenärer kan inte heller utmäta sina fordringar via kronofogdemyndigheten eller försätta bolaget i konkurs. ... Rekonstruktören skall tillse att gamla skulder inte betalas och att nya inköp görs kontant.

Vad innebär en rekonstruktion av ett företag?

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men möjlighet att på sikt överleva. Företaget skyddas mot konkurs och utmätning för att få möjlighet att ombilda och återuppbygga sin verksamhet. ... Om domstolen beviljar rekonstruktionen utser den en rekonstruktör.

Hur fungerar en rekonstruktion?

En företagsrekonstruktion innebär att bolagets skulder fryses och inte får betalas under tiden rekonstruktionen pågår. Borgenärer kan inte heller utmäta sina fordringar via kronofogdemyndigheten eller försätta bolaget i konkurs. En rekonstruktion pågår under 3 mån, men kan förlängas till att pågå under maximalt 1 år.

Vad menas med rekonstruktion av ett företag?

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men möjlighet att på sikt överleva. Företaget skyddas mot konkurs och utmätning för att få möjlighet att ombilda och återuppbygga sin verksamhet. ... Om domstolen beviljar rekonstruktionen utser den en rekonstruktör.

Hur lång tid tar en företagsrekonstruktion?

OBS! Om beslut om företagsrekonstruktion tagits före den är kungörandeavgiften 3 000 kronor. Vid en ackordsförhandling ska företaget betala för kungörelsen.

Vem omfattas av statlig lönegaranti?

Alla arbetstagare, oavsett anställningsform, omfattas av den statliga lönegarantin. Du kan få ersättning även som vd. Det finns dock vissa undantag om du till exempel har ägt en stor del av bolaget som begärts i konkurs eller om du är närstående till den som är försatt i konkurs.