:

Hur länge får man lön vid konkurs?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge får man lön vid konkurs?
  2. Vad händer om företaget går i konkurs?
  3. Vad händer med semester vid konkurs?
  4. På vilka sätt kan lön eller motsvarande betalas i en situation då arbetsgivaren har försatts i konkurs?
  5. Hur lång uppsägningstid vid konkurs?
  6. Vad händer med Komptid vid konkurs?
  7. Kan konkursboet försättas i konkurs?
  8. Hur får fordringsägare reda på att ett företag har gått i konkurs?
  9. Vad händer med mina semesterdagar om företaget går i konkurs?
  10. Vad händer med uppsägningstid vid konkurs?

Hur länge får man lön vid konkurs?

Du kan bara pengar under högst åtta månader. Hur länge du får lönegaranti beror därför på hur mycket du tjänar.

Vad händer om företaget går i konkurs?

I en konkurs är det vanligt att företagets skulder är större än tillgångarna. En sådan konkurs avslutar tingsrätten genom att besluta om utdelning eller avskrivning. Efter ett sådant beslut är företaget upplöst.

Vad händer med semester vid konkurs?

– I första hand är det semester som du har tjänat in under året som omfattas av lönegarantin. Du kan få också semesterlön och semesterdagar från tidigare år om dessa dagar tjänats in senare än två intjänade år innan konkursansökan inkom till tingsrätten. Men din totala ersättning kan inte bli högre in 189 200 kronor.

På vilka sätt kan lön eller motsvarande betalas i en situation då arbetsgivaren har försatts i konkurs?

Om du får mindre betalt betalar lönegarantin det som fattas för att du ska få lika mycket som din tidigare lön, under uppsägningstiden. Om du till exempel tjänade 25 000 kr/månad i konkursbolaget och får en anställning med 20 000 kr/månad i lön får du 5 000 kr från lönegarantin för en månad.

Hur lång uppsägningstid vid konkurs?

Blir du inte uppsagd utan jobbar åt konkursboet senare än en månad från konkursbeslutet, har du inte rätt till ersättning från lönegarantin för det fortsatta arbetet. Lönegarantin ersätter bara den uppsägningstid du har enligt lagen om anställningsskydd och tar inte hänsyn till annan avtalad uppsägningstid.

Vad händer med Komptid vid konkurs?

Lönegaranti är en form av ersättning som staten betalar ut vid konkurs, för att kompensera anställda som inte får ut sin lön av sin arbetsgivare. Oftast är det konkursförvaltaren som beslutar om lönegarantin ska betalas eller inte. Ersättningen betalas från länsstyrelsen.

Kan konkursboet försättas i konkurs?

1 § Genom konkurs tar en gäldenärs samtliga borgenärer i ett sammanhang tvångsvis i anspråk gäldenärens samlade tillgångar för betalning av sina fordringar. Under konkurs omhändertas tillgångarna för borgenärernas räkning av konkursboet. ... 4 § Ett konkursbo som är på obestånd kan försättas i konkurs.

Hur får fordringsägare reda på att ett företag har gått i konkurs?

Normalt sett behöver fordringsägarna inte anmäla till tingsrätten att de har fordringar vid en konkurs eller rekonstruktion. Det ingår i konkursförvaltarens uppgifter att ta redaföretagets skulder.

Vad händer med mina semesterdagar om företaget går i konkurs?

Semesterlön för detta och förra semesteråret. Du kan högst få lönegaranti för fem sparade semesterdagar från förra semesteråret. Övertidsersättning och viss annan ersättning som intjänats tidigast 3 månader innan konkursansökan och senast en månad efter konkursen.

Vad händer med uppsägningstid vid konkurs?

Din anställning Vanligtvis säger konkursförvaltaren upp de anställda på grund av arbetsbrist. Ditt anställningsavtal gäller tills du eller konkursförvaltaren sagt upp det och uppsägningstiden gått ut. Om företaget inte kan betala ut din lön har du rätt till ersättning från den statliga lönegarantin.