:

Får man löneökning Även om man inte är med i Kommunal?

Innehållsförteckning:

  1. Får man löneökning Även om man inte är med i Kommunal?
  2. Har man rätt till lönehöjning?
  3. Vart kan man vända sig om man inte är med i facket?
  4. Vad händer med kollektivavtalen om färre personer väljer att vara medlemmar i ett fackförbund?
  5. Är det bara medlemmar i Kommunal som får 5500?
  6. Får vikarier löneförhöjning?
  7. Vad gäller om man inte är med i facket?
  8. Vad gör jag om jag inte är med i facket?

Får man löneökning Även om man inte är med i Kommunal?

Även om man inte är medlem får man löneförhöjning ändå Många medlemmar innebär en styrka för Kommunal i en avtalsrörelse.

Har man rätt till lönehöjning?

Det finns ingen lagstadgad skyldighet för en arbetsgivare att höja din lön. Däremot regleras detta ofta i kollektivavtal där fackförbunden kommer överens med arbetsgivaren om att arbetstagarna har rätt till löneökning.

Vart kan man vända sig om man inte är med i facket?

Den som inte är medlem i en facklig organisation bör vända sig till en advokat eller annan praktiserande jurist, som också kan klara ut om det går att få bistånd från samhället genom rättshjälpssystemet. Frågor om rättshjälp kan också besvaras av Rättshjälpsmyndigheten.

Vad händer med kollektivavtalen om färre personer väljer att vara medlemmar i ett fackförbund?

En prognos visar att anslutningsgraden till fackförbunden sjunker på hela arbetsmarknaden. Det här kan bli ett hot mot den svenska modellen. Den fackliga organisationsgraden har sjunkit i Sverige – från 77 procent 2006 till 67 procent i dag.

Är det bara medlemmar i Kommunal som får 5500?

Vilka får ta del av engångsbeloppet på 5500 kronor? För att ta del av engångsbeloppet ska du jobba inom region eller kommun och kommunalförbund som ingår i Kommunals kollektivavtalsområde. Du ska vara månadsavlönad arbetstagare, alltså inte anställd med timlön.

Får vikarier löneförhöjning?

Du som är vikarie längre än ett år har rätt till årlig löneförhöjning. Har du dessutom varit vikarie under en ännu längre tid kan ha rätt till en tillsvidareanställning! Här kan du läsa om vad som gäller för dig som är vikarie. Kontakta din sektion eller Kommunal Direkt om du behöver stöd.

Vad gäller om man inte är med i facket?

Den som inte är medlem omfattas av de kollektivavtalade försäkringarna och får oftast ut lön enligt de villkor som finns med i kollektivavtalet. ... Det är bara de som är medlemmar i facket som kan hävda kollektivavtalet mot sin arbetsgivare. Den som inte är medlem i facket är rättslös.

Vad gör jag om jag inte är med i facket?

Om ni har kollektivavtal med Metall så bör ni kontakta dem även om dina anställda inte är anslutna. Om den berörda personen inte är med i facket, och du ej har tecknat kollektivavtal, så har du ingen skyldighet att förhandla mot facket. Du kan då prata direkt med den anställda.