:

Kan man Vabba för inskolning?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man Vabba för inskolning?
  2. Kan man vara föräldraledig vid inskolning?
  3. Måste barnet vara hemma när man är föräldraledig?
  4. Hur länge får man vara föräldraledig för inskolning?
  5. Är det inskolning på fritids?
  6. Hur man ansöker om föräldrapenning?

Kan man Vabba för inskolning?

Du kan inte vabba under inskolningen Kom ihåg att om ditt barn skulle bli sjukt under inskolningen så har du inte rätt att vabba, eftersom du redan är ledig från ditt arbete. För att få föräldrapenning ska du först anmäla och sedan ansöka om föräldrapenning.

Kan man vara föräldraledig vid inskolning?

Du kan ta ut föräldrapenning på både sjukpenning- och lägstanivå utan krav på att vara tillsammans med barnet under hela inskolningen. Detta gäller när du avstår helt från arbete. Om du avstår från arbete mer än en åttondel av din arbetsdag, så kan du ta ut en hel dag med föräldrapenning på lägstanivå.

Måste barnet vara hemma när man är föräldraledig?

Barn ska få gå i förskolan så mycket som det behövs om föräldrarna förvärvsarbetar eller studerar eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Barn till arbetslösa eller föräldralediga ska erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

Hur länge får man vara föräldraledig för inskolning?

Lagändringen innebär således att förälder får rätt att uppbära allmän föräldrapenning under hela inskolningsperioden utan något krav på att föräldern ska ha barnet i sin vård (alltså ”rumslig kontakt”). Den nya lagregeln anger inte hur många dagar som en inskolningsperiod kan pågå.

Är det inskolning på fritids?

Hur fungerar det med inskolning på fritids? ... Detta är något som fritidshemmet i planerar utifrån barnens behov, med en strävan att alla barn ska få det stöd de behöver för att känna sig trygga. Vill man som förälder veta mer om hur det går till under den första tiden, kontakta fritidshemmet där barnet ska gå.

Hur man ansöker om föräldrapenning?

Logga in på Mina sidor och ansök om föräldrapenning. Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter att du tagit ut den första dagen med föräldrapenning. Ansök gärna för en så lång period som möjligt så rullar utbetalningarna på smidigt. Om du behöver ändra din ansökan ska du göra en ny ansökan.