:

Hur länge ska Anders Behring Breivik sitta inne?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge ska Anders Behring Breivik sitta inne?
  2. Vilka dog Utøya?
  3. Hur lever Brevik?
  4. Hur greps Breivik?
  5. Hur tog sig Breivik till Utøya?
  6. Hur många döda på Utøya?
  7. Vad hade Breivik för vapen?
  8. Hur stor är Utöya?
  9. Hur länge höll Utöya på?
  10. Hur många var de på Utöya?

Hur länge ska Anders Behring Breivik sitta inne?

Den 24 augusti 2012 dömde Tingsrätten Breivik till Norges hårdaste straff, 21 års forvaring, med möjlig frigivning efter tidigast 10 år. Forvaring är en norsk specialåtgärd för annars tidsbestämda straff.

Vilka dog Utøya?

I dag är det tio år sedan 69 personer blev skjutna på den norska ön Utøya. Det var ungdomar som var aktiva inom politiken i det norska arbeiderpartiets ungdomsförbund som dödades. Det var norrmannen Anders Behring Breivik som sköt ihjäl dem på Utøja.

Hur lever Brevik?

Han har tre celler, tillgång till tidningar och tv-spel. Men isoleringen har tagit hårt på massmördaren Anders Behring Breivik som stämt staten för att hans rättigheter kränks i fängelset. Utöver sin advokat träffar han fängelsepersonal och en betald präst en gång i veckan.

Hur greps Breivik?

Norska polisen drar slutsatsen att de allra flesta skotten avfyrades på relativt nära håll. När Breivik greps bar han en falsk polisuniform och hade en Ipod och 5.200 norska kronor på sig. Han hade flera gånger ringt polisen för att att ge ange sig själv.

Hur tog sig Breivik till Utøya?

Vid ankomsten till ön presenterade sig Behring Breivik som en polisman som kommit till ön för en rutinkontroll till följd av bombningen i Oslo. Han påkallade uppmärksamhet och bad folk att samlas runt honom innan han tog fram sina två vapen ur en påse och började att döda människor.

Hur många döda på Utøya?

Under natten till den 23 juli håller polisen presskonferens, där de meddelar att 80 personer dött. Senare korrigeras siffran till 77 personer, varav 69 på Utøya. De flesta av dem som dödats är tonåringar.

Vad hade Breivik för vapen?

Under attentatet på Utøya använde gärningsmannen, nynazisten Anders Behring Breivik, bland annat ett halvautomatiskt Ruger Mini 14-gevär.

Hur stor är Utöya?

11 ha Utøya/Area

Hur länge höll Utöya på?

Klockan 15.25 den sprängs en enorm sprängladdning mitt i Oslos politiska centrum och kaos utbryter i den norska huvudstaden. Mindre än två timmar senare börjar Anders Behring Breivik att skjuta på ön Utøya – fullständig fasa utbryter när över tusen skott avlossas under 72 minuter.

Hur många var de på Utöya?

Terrorattentaten i Norge 2011 var ett tvådelat terrorattentat, dels riktat mot Regjeringskvartalet i centrala Oslo och dels mot det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund Arbeidernes ungdomsfylkings årliga sommarläger, med 560 deltagare, på ön Utøya.