:

Vad händer med musklerna när du tränar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer med musklerna när du tränar?
  2. Vad är muskeltillväxt?
  3. Får man fler muskelfibrer?
  4. Vilket är det primära sättet som en muskel ökar i storlek?
  5. Vad gör en muskelcell?
  6. Måste man få träningsvärk för att bygga muskler?
  7. Hur känner man sig efter träning?
  8. Hur maximera muskeltillväxt?
  9. Hur får man starka muskler?

Vad händer med musklerna när du tränar?

När du tränar bryts vävnaderna i muskler, ben och senfästen ner, och byggs upp igen först när de får vila. Sprid därför ut träningspassen under veckan. För bästa effekt kombinerar du träningen med bra och näringsriktig mat.

Vad är muskeltillväxt?

Att en muskeltillväxt sker och du blir starkare beror på en rad fysiologiska händelser. Väldigt förenklat går det till så här: När du tränar en muskel hårt kan den nå “gränsen” för vad den kan klara av. När muskeln gör det gottgör kroppen för detta genom att bilda mer protein i muskelfibrerna.

Får man fler muskelfibrer?

Muskeltillväxt beror på att muskelfibrerna växer i storlek, men vid hård och tung träning under flera år kan möjligen även antalet muskelfibrer öka något.

Vilket är det primära sättet som en muskel ökar i storlek?

Muskler växer när antalet kontraktila proteiner ökar, cellen får då fler cellkärnor och växer i volym och kapacitet. Detta är vad hypertrofi är, att cellens volym ökar. Träning kan öka muskelcellens volym. Men antalet muskelceller förändras inte beroende på hur hårt vi tränar.

Vad gör en muskelcell?

Blodet ger musklerna syre och näring Musklerna får syre och näring från blodkärl som går in i muskeln. När muskeln arbetar flödar mer blod till muskeln. Muskelcellerna ligger i buntar som hålls ihop av bindväv (1). Runt hela muskeln finns också en hinna av bindväv.

Måste man få träningsvärk för att bygga muskler?

Nej, du måste inte få träningsvärk för att bli starkare. Det kan vara så att du helt enkelt har tränat smartare och lagt upp en bra träningsprogression. Tänk på att om du får för mycket träningsvärk så kan du inte träna för fullt på ett tag – och det påverkar snarare resultatet negativt.

Hur känner man sig efter träning?

Då brukar du bli stel och öm i musklerna en eller två dagar efter träningspasset. Det är inte skadligt, utan beror på att musklerna tillfälligt blir svullna och ömma efter ansträngningen. Träningsvärken brukar försvinna av sig själv inom några dagar. Det är bra att röra på sig om du har träningsvärk.

Hur maximera muskeltillväxt?

Vill du maximera förutsättningarna för muskeltillväxt bör du, enligt nuvarande rekommendationer, sprida ut ditt totala proteinintag och äta var tredje timme. Skillnaderna i praktiska resultat lär dock inte vara stora. Känn dig inte tvingad att småäta hela dagen lång bara för att du vill bygga muskler.

Hur får man starka muskler?

De fem mest effektiva övningarna för att bygga muskler och utveckla styrka är – knäböj, marklyft, bänkpress, militärpress och rodd. Vill du bygga muskler behöver du också lyfta tungt. Det är viktigt att du tränar med en så pass tung vikt så att dina muskler bryts ned och behöver reparera sig större och starkare.