:

Vad betyder månadsvis lön?

Innehållsförteckning:

  1. Vad betyder månadsvis lön?
  2. Kan man be om Förskottslön?
  3. Vad menas med Förskottslön?
  4. Vilken månad får man lön för?
  5. Vad tjänar en timanställd?

Vad betyder månadsvis lön?

Om man betalar ut månadslön till sina anställda betyder det att de får sin lön en gång i månaden, i Sverige oftast den 25:e. Detta är med andra ord ersättning för det arbete som har gjorts under den föregående månaden eller den innevarande.

Kan man be om Förskottslön?

När det kommer till förskott på lön är det helt upp till dig som arbetsgivare att bestämma om förskott ska medges eller inte. Det finns ingen rätt, varken i lag eller avtal, för den anställde att få lön i förskott.

Vad menas med Förskottslön?

En del tror att en förskottslön är pengar som man har tjänat in som man kan be om att få ut lite tidigare, innan ordinarie utbetalning av lön, men det här stämmer inte. Rent tekniskt så innebär förskottslönen ett slags lån från arbetsgivaren. Man får helt enkelt ut pengar för arbete som man ännu inte har utfört.

Vilken månad får man lön för?

Tjänstemän brukar normalt sin lön samma månad som den tjänas in. Det betyder att om du till exempel börjar din anställning den 1 januari och har månadslön, så är det vanligt att du får den första lönen utbetald den 25 januari. Det är också vanligt att olika typer av lönetillägg och löneavdrag sker månaden efter.

Vad tjänar en timanställd?

De vanligaste omräkningarna av månadslön är: Timlön = månadslönen dividerat med 167. Dagslön = månadslönen dividerat med 21. Dagslön per kalenderdag = månadslönen x 12 dividerat med 365.