:

Vad krävs för att få köra husvagn?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att få köra husvagn?
  2. Vilken behörighet krävs för att köra personbilar och lastbilar?
  3. Vilken behörighet får du köra med ditt körkort?
  4. Har du körkort med behörigheten B?
  5. Vad gäller B-körkort för personbil?

Vad krävs för att få köra husvagn?

Med ett utökat B (B96) får du dra en släp eller husvagn som väger mer än 750 kg. Detta under förutsättning att bilen och släpets sammanlagda totalvikt inte överstiger 4 250 kg. Det "tyngsta" körkortet för personbil och släp. Nu är det oftast bilens kapacitet som begränsar hur stor och tung husvagn ni får lov att dra.

Vilken behörighet krävs för att köra personbilar och lastbilar?

  • Om husbilens totalvikt är högre än 3500 kg krävs det att man har körkort med högre behörighet än B-behörighet. Har man behörighet C1 får man köra personbilar och lastbilar med totalvikt upp till 7500 kg. Har man behörighet C får man köra personbilar och lastbilar utan övre viktbegränsning. Ingen regel utan undantag

Vilken behörighet får du köra med ditt körkort?

  • Bokstäverna på punkt nio på ditt körkort talar om vilken behörighet du har. Vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att få ta behörigheten framgår av tabellen nedan. Behörighet. Körkortsålder. Ger rätt att köra. AM.

Har du körkort med behörigheten B?

  • Med ett körkort med behörigheten B får du köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. För att få ett B-körkort krävs det att: Du har ett giltigt körkortstillstånd. Du är permanent bosatt i Sverige eller studerat här i minst sex månader.

Vad gäller B-körkort för personbil?

  • B-körkortet gäller i regel för vanlig personbil med max åtta passagerarplatser utöver förarplatsen, samt för lätt lastbil med totalvikt på högst 3,5 ton (typ hyrbil från macken för flytt mm). Har du B-körkort utfärdat före juli 1996 får du köra husbil registrerad som personbil av klass 2 med maxvikt över 3,5 ton.