:

Får man löneförhöjning när man är sjukskriven?

Innehållsförteckning:

  1. Får man löneförhöjning när man är sjukskriven?
  2. Kan man nekas löneförhöjning?
  3. Vad ska man tänka på vid lönesamtal?
  4. Har inte fått lönehöjning?
  5. Vad beräknas retroaktiv lön på?
  6. Hur har du rätt till löneutveckling om du är föräldraledig?
  7. Hur många dagar kan man vara ledig när man är föräldraledig?
  8. Vad är reglerna för föräldraledighet?
  9. Hur länge har föräldrarna rätt att vara föräldralediga?

Får man löneförhöjning när man är sjukskriven?

Ja, om den rätten är inskriven i ett lokalt kollektivavtal kan du kompensation. Detta regleras inte i de centrala kollektivavtalen. Om du är föräldraledig har du rätt till samma löneutveckling du skulle haft om du arbetat.

Kan man nekas löneförhöjning?

Det finns ingen lagstadgad skyldighet för en arbetsgivare att höja din lön. Däremot regleras detta ofta i kollektivavtal där fackförbunden kommer överens med arbetsgivaren om att arbetstagarna har rätt till löneökning.

Vad ska man tänka på vid lönesamtal?

Under lönesamtalet ska du vara tydlig med hur du ser på din lön och din löneutveckling....Under lönesamtalet - tips

  1. Var påläst och väl förberedd. ...
  2. Var öppen och prestigelös. ...
  3. Var lösningsorienterad. ...
  4. Se till att diskutera frågorna grundligt.

Har inte fått lönehöjning?

De sista tre åren hade du inga lönesamtal och du erhöll inte någon löneökning. Du är medlem i facket och lönesättningen är individuell. Ditt fackförbund har förhandlat med din arbetsgivare som medger att den begått fel.

Vad beräknas retroaktiv lön på?

Retroaktiv lön beräknas alltid på månadslön daglön och timlön och helglön. När det gäller övriga tillägg och avdrag som gjorts kan du själv välja om de ska ingå i beräkningen av den retroaktiva lönen eller inte.

Hur har du rätt till löneutveckling om du är föräldraledig?

  • Om du är föräldraledig har du rätt till samma löneutveckling du skulle haft om du arbetat. (Föräldraledighetslagen 16 §). Det är inte godtagbart att hänvisa till att lönen kommer att ses över efter föräldraledigheten. Huruvida långtidssjukskrivna ska inkluderas i lönerevisionen är en kollektivavtalsfråga.

Hur många dagar kan man vara ledig när man är föräldraledig?

  • När man är föräldraledig så har man rätt att vara ledig vardera 240 betalda dagar, eller 480 dagar om du är ensam. Du kan dock dryga ut din ledighet genost ta obetalda dagar om man kan klara sig utan ekonomisk ersättning.

Vad är reglerna för föräldraledighet?

  • Regler för föräldraledighet. Som pappa har du rätt att vara föräldraledig i samband med förlossningen och du har enligt reglerna även rätt att vara pappaledig halva tiden. Totalt har föräldrarna rätt att vara lediga 480 dagar, vilket innebär att vardera föräldern har 240 dagar. Dela på Facebook.

Hur länge har föräldrarna rätt att vara föräldralediga?

  • Totalt har föräldrarna rätt att vara lediga 480 dagar, vilket innebär att vardera föräldern har 240 dagar. Du kan vara föräldraledig i totalt 1,5 år från sitt arbete, oavsett hur mycket ersättning du tar ut.