:

Är det vanligt att ha flera autoimmuna sjukdomar?

Innehållsförteckning:

  1. Är det vanligt att ha flera autoimmuna sjukdomar?
  2. Får man löneökning under föräldraledighet?
  3. När måste man ansöka om föräldrapenning för att få det samma månad?
  4. Varför ökar autoimmuna sjukdomar?
  5. Vilka autoimmuna sjukdomar hör ihop?
  6. Hur får man ut mest av föräldrapenning?
  7. Måste man ta ut föräldradagar vid föräldraledighet?

Är det vanligt att ha flera autoimmuna sjukdomar?

Dit hör till exempel glutenintolerans (celiaki) och autoimmun sköldkörtelsjukdom, som uppskattningsvis två respektive två till tre procent av svenskarna lever med. Tillsammans med ledgångsreumatism, typ 1-diabetes och multipel skleros (MS) blir autoimmuna sjukdomar något som drabbar ganska många.

Får man löneökning under föräldraledighet?

Unionens löneavtal säger att föräldralediga ska omfattas av lönehöjning på samma villkor som övriga medarbetare. Created with Sketch. Information om vad som gäller för just din lönerevision hittar du i det löneavtal som gäller på din arbetsplats.

När måste man ansöka om föräldrapenning för att få det samma månad?

En ny ansökan om föräldrapenning handläggs generellt inom 30 dagar från den dag ansökan inkom och är komplett. Behöver t ex SGI utredas kan det ta längre tid. Skickar man in en fortsättningsansökan om föräldrapenning och den inkommer före den 15:e kan man få den utbetald till den 25:e samma månad.

Varför ökar autoimmuna sjukdomar?

Autoimmuna sjukdomar ökar kraftigt i västvärlden. Vad det beror på vet ingen säkert men teorierna är många. Är det miljöfaktorer som rökning, skräpmat och stress eller ärftliga faktorer som vi inte råder över? Den gåtan tror forskningen sig snart kunna lösa.

Vilka autoimmuna sjukdomar hör ihop?

Till autoimmuna sjukdomar hör celiaki, Alopecia areata, Guillain-Barrés syndrom, myasthenia gravis, multipel skleros, reumatoid artrit, Typ 1-diabetes, giftstruma, systemisk lupus erythematosus, vitiligo, hypotyreos, hypertyreos, primär ovariell insufficiens och flera andra.

Hur får man ut mest av föräldrapenning?

Om du vill ha ut max av din föräldrapeng ska du ta ut sju föräldradagar varje vecka – ja du ska även ta ut föräldrapenning på helgen, då föräldrapengen är kalenderbaserad och inte dagsberäknande som lönen hos arbetsgivaren.

Måste man ta ut föräldradagar vid föräldraledighet?

En medarbetare med barn under 18 månader har rätt att vara helt ledig från sitt arbete, utan krav på att ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan. En medarbetare som har adopterat har rätt att vara helt ledig från sitt arbete under ett och ett halvt år räknat från den tidpunkt då hen fick barnet i sin vård.