:

Kan man lämna tillbaka receptbelagd medicin?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man lämna tillbaka receptbelagd medicin?
  2. Får man lämna tillbaka receptbelagd medicin på apoteket?
  3. Hur lämnar man tillbaka medicin?
  4. Var kan man lämna in gammal medicin?
  5. Kan man byta medicin på apoteket?
  6. Kan man reklamera läkemedel?
  7. Vart kastar man medicin?
  8. Vad händer om man tar gammal medicin?
  9. Var slänger man kosttillskott?
  10. Var lämnar man in gamla sprutor?

Kan man lämna tillbaka receptbelagd medicin?

Notera att läkemedel, kylvaror och livsmedel inte omfattas av ångerrätten och kan ej returneras. Om en receptförskriven vara trots detta returneras så kommer denna att destrueras och debiteras kund.

Får man lämna tillbaka receptbelagd medicin på apoteket?

Oanvända läkemedel kan skada miljön när de slängs på fel sätt eller spolas ner. Därför går det alltid att lämna in överblivna läkemedel till våra butiker. Vi ser till att oanvända läkemedel bränns i godkända förbränningsanläggningar, rökgaserna renas och askan tas om hand.

Hur lämnar man tillbaka medicin?

Lämna alltid in dina överblivna läkemedel till apoteket. Förpackningar som innehåller synliga rester av läkemedel ska lämnas till apoteket. Lämna läkemedelsplåster, till exempel hormonplåster, både använda och oanvända till apoteket.

Var kan man lämna in gammal medicin?

Släng inte överblivna läkemedel i sopnedkastet och spola inte heller ned det i toaletten eller slasken. Allmänhetens överblivna läkemedel ska lämnas in till apotek för att bevara vår rena miljö. Alla apotek inom Apoteksgruppen tar emot dina överblivna läkemedel.

Kan man byta medicin på apoteket?

När du hämtar ditt receptbelagda läkemedel på apotek blir du ofta erbjuden ett likvärdigt läkemedel till ett lägre pris. Detta kallas generiskt utbyte. Läkemedel byts ut för att ingen ska behöva betala mer än nödvändigt för läkemedel, varken du eller samhället.

Kan man reklamera läkemedel?

Du kan reklamera där du köpte läkemedlet eller på ett apotek. Alla apotek är skyldiga att ta emot alla reklamationer.

Vart kastar man medicin?

Apoteken tar emot överblivna eller för gamla mediciner från hushåll. För använda sprutor och kanyler kan du på de flesta apotek hämta en särskild behållare, som när den är full lämnas till apoteket eller till kommunens insamling av farligt avfall.

Vad händer om man tar gammal medicin?

Efter att utgångsdatumet har passerat kan ingen längre ta ansvar för läkemedlets kvalitet. Det finns alltså inte längre några garantier för dess effekt och säkerhet. Därför är det bäst att skaffa en ny förpackning när läkemedlet blivit för gammalt.

Var slänger man kosttillskott?

Hälsokostpreparat (kosttillskott) är inte läkemedel och dessa hanteras enligt föreskrifter i kommunen där man bor, det vill säga läggs i brännbara sopor eller liknande. Naturläkemedel ska tas emot av apoteket även om de köpts i annan handel.

Var lämnar man in gamla sprutor?

Apoteken tar emot överblivna eller för gamla mediciner, sprutor och kanyler. Lämna dina gamla mediciner till apoteken i en genomskinlig plastpåse. Särskilda påsar kan hämtas på de flesta apotek. Ett undantag gäller cytostatika (cancermedicin) som ska lämnas till kommunens återvinningscentral.