Är det lag på att sota?
Innehållsförteckning:
- Är det lag på att sota?
- Måste man sota imkanaler?
- Kan även sotare utföra?
- Hur ofta ska man sota en braskamin?
- Vad gäller vid Brandskyddskontroll?
- Vad gör en sotare?
- Hur ofta måste man sota imkanaler?
- Hur ofta måste man sota enligt lag?
- Vem får utföra Brandskyddskontroll?
- Måste man utföra Brandskyddskontroll?
Är det lag på att sota?
Sotning och brandskyddskontroll är en kommunal myndighetsverksamhet som styrs av lagen om skydd mot olyckor. Varje fastighetsägare är skyldig att låta sota och besiktiga sin eldningsanläggning.
Måste man sota imkanaler?
Det finns ingen lagstadgad skyldighet att göra rent imkanaler, varför det är fritt att välja vilken firma man vill för rengöring. Det är då lämpligt att ta in pris från flera entreprenörer för att få en bättre bild av kostnaden.
Kan även sotare utföra?
Det är tillåtet att utföra sotningen på egen hand. Du måste då kunna visa att du har kompetensen och få ett medgivande från kommunen. Om du gått en sota själv-kurs, som brukar ta ett par eftermiddagar, så brukar ett medgivande ges per automatik.
Hur ofta ska man sota en braskamin?
Typ av värmepanna eller eldstad och hur ofta du ska sota Om värmepannan, rökkanalen och tillhörande eldningsapparatur har en konstruktion som ur brandskyddssynpunkt medför varaktig effektiv förbränning: vartannat år.
Vad gäller vid Brandskyddskontroll?
Brandskyddskontroll. För att i ett tidigt skede upptäcka fel som kan leda till brand ska eldstäder och skorstenar i hela sin längd kontrolleras ur brandskyddssynpunkt. Kontrollen omfattar även tak och steganordningar. Kontrollen sker med intervall som varierar med typ av eldstad och eldningens omfattning.
Vad gör en sotare?
Skorstensfejare arbetar inom området brandskydd och energi. Till arbetsuppgifterna hör att rensa skorstenar från sot, kontrollera eldstäder och rengöra ventilationsanläggningar. Skorstensfejare, som också ofta kallas för sotare förebygger brand och bidrar till att spara energi.
Hur ofta måste man sota imkanaler?
Så fungerar sotning och brandskyddskontroll Imkanaler från storkök ska sotas tre gånger per år.
Hur ofta måste man sota enligt lag?
Vid eldning med annat bränsle ska kontrollfristen vara sex år. Vid eldning i lokaleldstäder med fasta bränslen ska kontrollfristen vara tre år. Om lokaleldstaden används i mindre omfattning ska kontrollfristen vara sex år. Detsamma ska gälla för lokaleldstäder som finns i fritidshus.
Vem får utföra Brandskyddskontroll?
Kommunen ansvarar för att brandskyddskontroll utförs på det som enligt lagen om skydd mot olyckor ska rengöras (sotas). Brandskyddskontrollen är den enda kontroll av brandskyddet som regelbundet sker i bostäder.
Måste man utföra Brandskyddskontroll?
Din eldstad och skorsten måste sotas och kontrolleras för att få användas och för att minimera risken för sotbrand. Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen. ... När sotningsdistriktet har fått en anmälan om en eldstad får du automatiskt ett meddelande om datum för sotning och brandskyddskontroll.