:

Får man dra EKK i VP-rör?

Innehållsförteckning:

  1. Får man dra EKK i VP-rör?
  2. Vilken kabel i Flexslang?
  3. Vilken kabel får läggas i mark?
  4. Hur lägger man en kabel i marken?
  5. Måste el dras i rör?
  6. Får man dra kabel i vägg?

Får man dra EKK i VP-rör?

Den kabel som man normalt använder för förläggning i vägg är EKK eller EQQ (halogenfri). Den har enbart plastmantel och får förläggas såväl kortaste vägen som i rör. Rör ska dock installeras enbart vågrätt eller lodrätt. – Kabeln ska för kylningens skull förläggas mot väggytan och inte inne i isoleringen.

Vilken kabel i Flexslang?

Med fördragen kabel av typ FK (H07V-R). Rör med fördragen kabel underlättar installationsarbetet. Godkänt för ingjutning (750 N).

Vilken kabel får läggas i mark?

I mark och vatten är PVC-isolerad EKKJ-kabel med jordfläta fortfarande det givna förstahandsvalet för många installatörer. ... N1XV-kabel kan läggas direkt i mark utan rör och börjar bli allt mer populär då den är enklare att jobba med.

Hur lägger man en kabel i marken?

En kabelförläggning i mark av 230V kabel skall ske på minst 65 cm djup, förses med gult varningsband och utföras av behörig elektriker. Jag grävde ner ett kabelskyddsrör med korrugerad utsida och slät insida och fördragen dragtråd. Detta gjorde det enkelt att sedan dra igenom det 50 meter långa kablaget.

Måste el dras i rör?

Vi föredrar många gånger att förlägga kabeln i rör eller slang, bland annat för att det då är lättare att byta ut kabeln i framtiden. ... Så ska kabeln dras fram oavsett om den är fastsatt på eller i vägg.

Får man dra kabel i vägg?

Mantalde kablar i flerledarutförande som är konstruerade för att förläggas i vägg utan kabelrör får användas. Den skall infästas i bägge ändar och vara skyddad mot genomspikning när den passerar reglar eller liknande byggnadskonstruktioner.