:

Vad är det för skillnad mellan romer och zigenare?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är det för skillnad mellan romer och zigenare?
  2. Varför säger man romer?
  3. När slutade man säga zigenare?
  4. Får man säga Gypsy?
  5. Får man säga romer?
  6. Hur uppstod romani chib?

Vad är det för skillnad mellan romer och zigenare?

Fram till 1900-talets början gjordes ingen åtskillnad i Sverige mellan romer och resande men under senare delen av 1900-talet blev de invandrade romerna benämnda "zigenare" medan det äldre (resandefolket) blev kallade "tattare" av gemene man.

Varför säger man romer?

Ordet rom heter på romani roma. Ordet roma kommer ursprungligen av ordet dom och betyder 'en människa', 'en person'. ... Romer uppgav själva också att de kom från Egypten eller ”Lilla Egypten”, men det finns bara en bevarad notis om romernas indiska ursprung.

När slutade man säga zigenare?

2010 är förklaringen ändrad till '(äldre benämning zigenare)' – rom betraktas alltså inte längre som något bara romer säger. Även på andra språk är beteckningar som rom, roma, romani på väg att bli mer allmänna, där man tidigare sagt tzigane, gitano, zingaro, gypsy, Zigeuner.

Får man säga Gypsy?

Det engelska ordet för zigenare är gypsies och den spanska är gitanos, ord som betyder egyptier. Därför är det fel att kalla romer för zigenare. De härstammar inte från Egypten utan från Indien.

Får man säga romer?

I den nyaste upplagan av Svensk ordbok sägs det uttryckligen: ”Beteckningen rom bör föredras framför beteckningen zigenare.” Nationalencyklopedin konstaterar att zigenare är ett tidigare namn på folkgruppen romer och att de flesta som hör till denna folkgrupp själva föredrar att kalla sig romer.

Hur uppstod romani chib?

Romernas resa började i Indien under 900- eller 1000-talet. Orsaken till varför romerna lämnade Indien är okänd. Det kan ha varit svält, förföljelse eller religiösa motsättningar i samband med islams inträde i Indien. Romerna färdades längs Sidenvägen mot Egypten och Turkiet, genom Grekland och till sist Europa.