:

Hur lägger man dolt bud?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lägger man dolt bud?
  2. Är det vanligt med dolda bud?
  3. Får mäklare dölja bud?
  4. Måste man ha lånelöfte för att lägga bud?
  5. Är budgivning offentlig?
  6. Hur lång tid har man på sig vid budgivning?
  7. Hur mycket under utgångspriset kan man lägga?
  8. Kan mäklare fejkade bud?
  9. Får man buda över sitt lånelöfte?

Hur lägger man dolt bud?

Ett dolt bud är ett bud med villkoret att vara hemligt för övriga spekulanter och budgivare. Det är upp till säljaren om hen vill acceptera budet och om hen vill hålla det dolt för resten av budgivarna, med risk för att budgivaren inte längre står fast vid sitt dolda bud.

Är det vanligt med dolda bud?

– Det är ett relativt vanligt kundärende att budgivare blivit besvikna och tror att det är mäklaren som undanhållit information. Men det är helt upp till säljaren att bestämma om det dolda budet ska tas emot eller inte, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Får mäklare dölja bud?

Till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av säljaren och köparen måste fastighetsmäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren, även om buden inte lämnas på det sätt som bestämts. Det är bara säljaren som kan besluta om ett bud av någon anledning ska väljas bort, det kan inte fastighetsmäklaren göra.

Måste man ha lånelöfte för att lägga bud?

Innan budgivningen Om du ska låna pengar till bostadsköpet behöver du ett lånelöfte för att kunna lägga bud. Det är ett sätt för mäklaren och säljaren att veta att du verkligen är en seriös köpare. Samtidigt är det en trygghet för både dig och säljaren att affären går till på ett tryggt sätt.

Är budgivning offentlig?

Grundprincipen får dock anses vara att visa alla eller inga, men det finns undantag. Det ligger på fastighetsmäklaren att informera om vilka förutsättningar som gäller för en pågående eller förestående budgivning.

Hur lång tid har man på sig vid budgivning?

Hur länge pågår en budgivning? En budgivning pågår tills sista budet är lagt och det bara finns en spekulant kvar. Säljaren har också rätt att välja ut en köpare och stoppa budgivningen. Det finns ingen begränsning i tid hur länge en budgivning kan hålla på.

Hur mycket under utgångspriset kan man lägga?

Vill man lägga ett bud som är under utgångspriset så är det alltid fritt fram. Det är säljaren som får ta ställning till om budet skall accepteras eller inte. Det är en vanlig taktik att lägga bud under utgångspriset för att testa om säljaren kan tänka sig att acceptera det eller inte.

Kan mäklare fejkade bud?

Sedan några år tillbaka kräver lagen att mäklare för journal på alla bud som läggs, och på alla budgivare. Men i Sverige är lagda bud i nuläget inte bindande, till skillnad från i många andra länder. På grund av detta oroar sig mäklare för problem med fejkade budgivningar.

Får man buda över sitt lånelöfte?

Se till att du har ett giltigt lånelöfte De flesta långivare har en viss giltighetstid för lånelöften. Innan du börjar buda bör du därför dubbelkolla att ditt lånelöfte fortfarande är giltigt. I regel tillåter inte mäklare att du lägger bud utan att ha ett lånelöfte. Tänk dock på att inte avslöja hur stort lånelöfte.