:

När ska man beskära Prakttry?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man beskära Prakttry?
  2. När ska man beskära Purpurapel?
  3. Vilka buskar ska klippas på hösten?
  4. När kan man beskära Blodlönn?
  5. När ska man klippa Perukbuske?
  6. När ska man klippa Paradisbuske?
  7. När klippa Prydnadsapel?
  8. När klippa buskar på hösten?
  9. När klippa Paradisäpple?

När ska man beskära Prakttry?

Vårvintern, i februari-mars, är en bra tid att underhållsbeskära högsommar- och höstblommande prydnadsbuskar. Beskärningen ska vara avslutad innan knopparna börjar svälla. Till denna kategori hör buskar som paradisbuske, prakttry, och snöbär.

När ska man beskära Purpurapel?

Man måste inte beskära, det beror på hur du vill att din prydnadsapel ska se ut. Läs denna artikel om beskärning av äpple (http://www.odla.nu/artiklar/ute/trad-och-prydnadstrad/varfor-och-nar-ska-apple-och-parontrad-beskaras/), det gäller även för prydnadsträd som till exempel purpurapel.

Vilka buskar ska klippas på hösten?

Under våren ska du beskära rosor, klängväxter som klematis och buskar som blommar på årets nya skott, så kallade årsskott. Känsliga träd och buskar bör alltid beskäras under JAS-månaderna (juli, augusti och september) och stenfrukt som plommon och körsbär på hösten efter skörd.

När kan man beskära Blodlönn?

Ta bort alla "onödiga" grenar nerifrån så att du får fram en ren stam eller flera stammar, hur den nu ser ut. Lämna kvar en lämplig krona, så pass stor att den ser vacker ut men inte skuggar för mycket. Lönnar beskärs alltid under perioden JAS = juli, augusti, september.

När ska man klippa Perukbuske?

Den är fint förgrenad och har växt bra under sommaren! Du kan beskära din perukbuske under JAS, det vill säga juli-augusti-september. Perukbusken brukar förgrena sig där man beskär, där det blir två grenar.

När ska man klippa Paradisbuske?

Man beskär på vårvintern. Ni kan med några års mellanrum gallra bort några av de äldsta, risigaste grenarna ända nere vid markytan, så att det kommer fram nya, unga skott.

När klippa Prydnadsapel?

Prydnadsapel, hagtorn, magnolia och thuja. Valnöt, kastanj, lönn och ek. Prydnadsträden i våra täppor sköter sig i det närmaste själva. Men det hindrar inte att de behöver lite omsorg och vård, vilket med fördel görs under JAS-perioden, alltså i juli, augusti eller september.

När klippa buskar på hösten?

Under senhösten. Att beskära buskar på senhösten är ingen bra idé. Nu i oktober och senare under hösten är vädret fuktigt och det regnar ofta. Det gör att snittytorna efter beskärningen har svårt att läka, de står öppna och därmed är vägen öppen för diverse svampangrepp.

När klippa Paradisäpple?

Äpple, även paradisäpple, kan i princip beskäras på vårvintern, men detta ökar antalet vattenskott. Om det inte är ett problem så kan du göra det under en torr, solig och inte för kall period på vårvintern. Plommonträd bör beskäras efter skörden under JAS-perioden.