:

Får polisen infiltrera?

Innehållsförteckning:

  1. Får polisen infiltrera?
  2. Är infiltratörer olagligt?
  3. Var är Peter Rätz?
  4. Vart kan man se infiltratören?
  5. Får polisen använda infiltratörer?
  6. Vad är en infiltratör?
  7. Vem röjde Peter Rätz?
  8. Hur gammal är Peter Rätz?
  9. Hur många avsnitt infiltratören?
  10. Vad är infiltratören?

Får polisen infiltrera?

Här känns angeläget att göra ett klargörande, infiltration är lagligt så länge den utförs av polisagenter, endast i sällsynta fall kan en civil person användas (Spanark- gruppen 1979: 51) Men då Sverige är ett litet land där polisernas bakgrund, dvs att de är poliser och inte har någon kriminell anknytning, lätt kan ...

Är infiltratörer olagligt?

Ett sådant problem är det fallet att en infiltratör gör sig skyldig till brott. En princip som hittills gällt är att polisen aldrig själv får göra sig skyldig till en kriminaliserad handling för att kunna efterforska eller avslöja ett brott. En infiltratör bör rimligen inte heller få begå brott på polisens uppdrag.

Var är Peter Rätz?

Följden av avslöjandet blev att de kriminella organisationer Peter Rätz spionerade på satte ett pris på hans huvud, och att Peter Rätz sedan dess har levt på flykt, enligt SVT:s dokumentärserie Infiltratören (2021). Rätz värvades enligt egen uppgift av polisen år 1995 då han arbetade på en krog i centrala Stockholm.

Vart kan man se infiltratören?

I en ny dokumentärserie får vi sitta ansikte mot ansikte med infiltratören och höra hans historia från värvningen till livet på flykt. Serien har premiär den 17 januari på SVT Play och går att se på SVT 1 på söndagar 22:00. Du hittar serien i SVT Play här.

Får polisen använda infiltratörer?

En informatör är en från polisverksamheten helt fristående person som ingår i eller har kontakt med ett kriminellt nätverk. Informatören lämnar värdefull information om det kriminella nätverket till polisen i syfte att underlätta polisens brottsbekämpning. Infiltratören innehar däremot ett från polisen aktivt uppdrag.

Vad är en infiltratör?

Infiltratör betyder i stort sett samma sak som spion.

Vem röjde Peter Rätz?

Anledningen var att Peter Rätz åtalats och fällts i tingsrätten för utpressning i samband med en infiltration. Han ville berätta allt om sitt arbete som hemlig polisagent i hovrätten så att fängelsestraffet inte skulle verkställas. Samtidigt skulle han då röja sitt verkliga uppdrag för sina gamla kriminella vänner.

Hur gammal är Peter Rätz?

57 år (1965)Peter Rätz / Ålder

Hur många avsnitt infiltratören?

Peter Rätz - även känd som förebilden till Frank Wagner i Johan Falk - berättar här i sex avsnitt om sin historia som infiltratör.

Vad är infiltratören?

Provokation och infiltratörer Ibland används infiltratörer som en del i brottsutredningen. – Infiltratörer som agerar under en påhittad identitet kan vara en nödvändig åtgärd för att utredande myndigheter ska få insyn i, och tillgång till, en annars sluten kriminell värld.