:

Vem blir ansvarig om lastbilen eller bussen har körts utan förarkort?

Innehållsförteckning:

  1. Vem blir ansvarig om lastbilen eller bussen har körts utan förarkort?
  2. Får man köra lastbil utan YKB privat?
  3. Vilka fordon ska ha färdskrivare?
  4. Vad registreras på ett färdskrivarblad?
  5. Får jag köra utan YKB?

Vem blir ansvarig om lastbilen eller bussen har körts utan förarkort?

Ett fordon med en ej besiktigad färdskrivare får endast användas för transporter som är undantagna regelverket och färdskrivare inte krävs. Det är ett gemensamt ansvar hos dig som förare och transportföretaget att färdskrivaren och förarkortet fungerar.

Får man köra lastbil utan YKB privat?

Svar: För att få köra godstransporter med en tung lastbil krävs från och med den 10 september ett så kallat YKB (yrkeskompetensbevis). ... Med andra ord kan du utan problem köra ett lass grus åt dig själv även utan YKB.

Vilka fordon ska ha färdskrivare?

Alla fordon som omfattas av reglerna om kör- och vilotider inom EU ska vara utrustade med färdskrivare, enligt Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr . I färdskrivaren registreras bland annat förarnas kör- och vilotider.

Vad registreras på ett färdskrivarblad?

I färdskrivaren registreras bland annat förarnas kör- och vilotider. Med hjälp av uppgifterna som registrerats i färdskrivaren kan förare, företag och kontrollmyndigheter kontrollera att reglerna följts.

Får jag köra utan YKB?

Straffet för att utföra gods- eller persontransporter utan sådant bevis är böter (11 kap. 1 § första stycket). ... Svaret på din fråga är att påföljden för att köra tung lastbil yrkesmässigt utan YKB är böter. Böterna kan dock variera i det enskilda fallet, från penningböter om 4.000 kr upp till 50 dagsböter.