:

Får man ställa ut farthinder?

Innehållsförteckning:

  1. Får man ställa ut farthinder?
  2. Varför farthinder?
  3. När ska farthinder tas bort?
  4. Hur nära ett gupp får man parkera?
  5. Måste man varna för farthinder?

Får man ställa ut farthinder?

Är det en enskild/privat väg är det alltså upp till dig. Läs mer om detta via vägverket här. Vid en vägsamfällighet eller annan plats där man äger vägen tillsammans behöver man ett gemensamt beslut i styrelsen om att farthinder får läggas ut. Om det är en kommunal väg får man ansöka hos kommunen.

Varför farthinder?

Farthinder används för att sänka trafikens hastighet på ställen där hög hastighet kan leda till allvarliga olyckor. Farthinder bör medföra så pass stor olägenhet att fordonsförare som kör i hög fart känner obehag.

När ska farthinder tas bort?

Om det på grund av en trafikolycka, en skada på vägen eller av annan orsak uppstår förhållanden som kan medföra fara eller hinder för trafiken kan även någon annan sätta upp, ta bort och underhålla anordningar enligt denna förordning om det behövs för att tillgodose säkerheten.

Hur nära ett gupp får man parkera?

Så länge det inte är övergångsställe på guppetfår du parkera före, efter och på det. Så till vida att inte någon annan regel sätter käppar i hjulen, till exempel närhet till korsning, busshållplats eller järnvägsövergång.

Måste man varna för farthinder?

Närmare föreskrifter Märket används för att varna för lutningar som bedöms vara särskilt trafikfarliga. Märket bör sättas upp endast om lutningen överstiger 6 % och den lutande sträckans längd samt förhållandena i övrigt medför särskild fara för i första hand tunga fordon.