:

Är det olagligt att köra på en katt?

Innehållsförteckning:

  1. Är det olagligt att köra på en katt?
  2. Får man väja för katt?
  3. Vad ska man göra när man kör på en katt?
  4. Får en bilist köra på en katt?
  5. Är det olagligt att köra på ett djur?
  6. Vilka djur får man inte väja för?
  7. Vem tar hand om påkörda katter?
  8. Vad gör man om man kör på ett djur?
  9. Har kört på och skadat en hund Vad är du i första hand skyldig att göra?

Är det olagligt att köra på en katt?

Generellt är det inget lagbrott att köra på en katt. Såvida bilföraren håller sig till trafikreglerna är han eller hon inte ansvarig för olyckan och heller inte skyldig att ersätta kattägaren för skador på katten eller räkningar från veterinären. Men alla situationer är unika.

Får man väja för katt?

På körskolor lär still till och med ut att man inte ska väja för katter eller tvärnita när det finns trafik runtomkring pga att det kan orsaka större risker, tragiskt att katten dog men sån är risken när man har utekatter.

Vad ska man göra när man kör på en katt?

Anmälningsskyldighet för påkörning av djur Om man kolliderar med ett djur ute i trafiken har man enligt Jaktlagen 26 § och Jaktförordningen 40 § en skyldighet att anmäla detta till polisen. Detta gäller dock för vilda djur som björn, varg, järv, lodjur, älg, rådjur, vildsvin m.m. Här omfattas alltså inte tamdjur.

Får en bilist köra på en katt?

Platsen måste också markeras. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter. Den som kör på en hund eller katt, ska anmäla det till ägaren. Om ägaren är okänd ska olyckan anmälas till polisen.

Är det olagligt att köra på ett djur?

Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart. Det klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Du behöver även anmäla ifall du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt.

Vilka djur får man inte väja för?

Väj inte för rådjur eller småvilt (alla djur som är lägre än bilens motorhuv). Om ett rådjur eller småvilt kommer upp framför bilen ska du i första hand bromsa för att försöka undvika en kollision. Kan man inte stanna för djuret är det viktigt att man inte väjer.

Vem tar hand om påkörda katter?

Veterinären kan då ta hand om kroppen. Om man inte har möjlighet att ta med sig katten kan man märka ut platsen på något sätt och ringa djurambulans eller polis och höra om dom kan hämta katten.

Vad gör man om man kör på ett djur?

Om du råkat ut för en viltolycka ska du ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan skett. Markeringen ska vara på den sida av vägen där djuret försvann.

Har kört på och skadat en hund Vad är du i första hand skyldig att göra?

Tänk på det här om du kört på en hund

  1. Stanna bilen, ställ ut varningstriangel och värna om din egen säkerhet.
  2. Se efter hur det gick för hunden.
  3. Ring polisen.
  4. Var försiktig vid hantering av aggressiv hund.
  5. Ge första hjälpen om det är nödvändigt.
  6. Ring djurägaren om kontaktuppgifter finns på halsbandet.