:

Får man köra om en cyklist?

Innehållsförteckning:

  1. Får man köra om en cyklist?
  2. Får man köra om en cykel vid ett övergångsställe?
  3. Hur ska man köra om cyklister?
  4. Får man köra om vid heldragen linje?
  5. När får man inte köra om en traktor?
  6. Vad gäller kraven på cykel?
  7. Vilken hastighet får en cykel föras i timmen?
  8. Vad gäller belysning och reflexer på cykeln?

Får man köra om en cyklist?

Bland många svenska cyklister finns önskemål att omkörande bilförare skall ge minst 1,5 meter avstånd i sidled då cyklist körs om. I flera länder är det redan lag på det. Trafikförordningen, 3 kap. § 32 innebär att omkörning är förbjuden om den inte kan ske utan fara.

Får man köra om en cykel vid ett övergångsställe?

Det är inte förbjudet för dig som cyklar att korsa en väg på ett övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är därför olämpligt att cykla där. Om du kliver av cykeln och leder den gäller samma regler som för gående.

Hur ska man köra om cyklister?

Omkörning av fordon skall normalt ske till vänster. Cyklister och förare av moped klass II får dock köra om eller köra förbi andra fordon än cyklar och mopeder även till höger.

Får man köra om vid heldragen linje?

Den heldragna linjen är alltså lika ”stark” som vägmärket. Det betyder att du får köra om traktorn om du kan göra det utan att överträda den heldragna linjen. Är det inte möjligt så är omkörning förbjuden!

När får man inte köra om en traktor?

Vägmärket Förbud mot omkörning innebär att det är förbjudet att köra om andra motordrivna fordon än tvåhjuliga mopeder eller motorcyklar utan sidvagn. Det betyder att du inte heller får köra om traktorer och motorredskap om det inte finns en tilläggstavla som anger att det är tillåtet.

Vad gäller kraven på cykel?

  • Krav på cykel. Enligt lag måste en cykel alltid ha. ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta) broms. Belysning och reflexer krävs bara vid färd under mörker. Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven. En cykel ska ha:

Vilken hastighet får en cykel föras i timmen?

  • Utom tättbebyggt område får cykel inte föras med högre hastighet än 70 kilometer i timmen (bashastighet). Trafikverket får meddela föreskrifter om att den högsta tillåtna hastigheten på en väg ska vara 80, 90, 1 kilometer i timmen.

Vad gäller belysning och reflexer på cykeln?

  • Belysning och reflexer krävs bara vid färd under mörker. Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven. En cykel ska ha: en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.