:

Hur påverkar vattenbrist?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar vattenbrist?
  2. Vad innebär risk för vattenbrist?
  3. Vad beror vattenbrist på?
  4. Vilka länder kan drabbas av torka?
  5. Vad kan svår vattenbrist leda till i ett land?
  6. Hur stor del av allt vatten som finns på jorden är tillgängligt som dricksvatten?

Hur påverkar vattenbrist?

Vattenbrist påverkar både dricksvattenförsörjning och förutsättningar för jord- och skogsbruk, industri och turism. Den påverkar också förutsättningarna för växter och djur i sjöar och vattendrag. Situationer med låg nederbörd och torka är inte unika, det har förekommit betydande torrår flera gånger under 1900-talet.

Vad innebär risk för vattenbrist?

Meddelande om risk för vattenbrist utfärdas när grundvattennivåer och vattenflöden är ovanligt låga och förväntas fortsätta vara låga de närmaste veckorna.

Vad beror vattenbrist på?

Resultatet blir uttorkning, dålig sanitet och brist på hygien som leder till smutsigt dricksvatten och dödliga sjukdomar som kolera och annat. Undernäring på grund av torka orsakar brist på viktiga näringsämnen i kosten och gör att spädbarnens normala utveckling hämmas allvarligt.

Vilka länder kan drabbas av torka?

Svår torka och uteblivna regn har under flera år orsakat extrem matbrist i länderna i Afrikas horn. I sommar riskerar situationen att bli värre än någonsin för barn och familjer i Somalia, delar av Etiopien och norra Kenya. För att sätta stopp för en ny hungerkris måste hela världen hjälpas åt.

Vad kan svår vattenbrist leda till i ett land?

Brist på vatten bidrar också direkt till ohälsosamma levnadsvanor som ofta skapar sjukdomar som diarré, kolera, dysenteri, tyfus och polio.

Hur stor del av allt vatten som finns på jorden är tillgängligt som dricksvatten?

Jorden är egentligen en vattenplanet 70 procent av ytan täcks av vatten och 30 procent av land. Det finns 1400 miljoner kubikkilometer vattenjorden varav 35 miljoner kubikkilometer är sötvatten, saltvattnet utgör alltså 97,5 procent och sötvattnet 2,5 procent.