:

Kan värmen påverka blodsockret?

Innehållsförteckning:

  1. Kan värmen påverka blodsockret?
  2. Hur påverkas insulin av värme?
  3. Vilken värme tål insulin?
  4. Varför ska man ge rumstempererat insulin?
  5. Hur mycket sänker motion blodsockret?
  6. Vilken hämmande effekt har insulin?

Kan värmen påverka blodsockret?

Vad påverkar blodsockret? Väldigt många olika förhållanden påverkar blodsockret och därmed insulinbehovet. Matens sammansättning, barnets hälsotillstånd som infektioner, stress, motion, värme, är några av alla faktorer som påverkar.

Hur påverkas insulin av värme?

Insulin ska förvaras vid högst 25-30 grader beroende på vilket insulin du har. Om insulinet utsätts för stark värme kan det brytas ner och effekten av insulinet kan försämras. Om du reser till ett varmt klimat kan det vara en god idé att ta med en kylväska för att inte utsätta insulinet för värmen.

Vilken värme tål insulin?

Insulin skall aktas för direkt solljus och temperaturer över 30 grader C (tappar successivt effekt). Blandinsulin (Novomix och Humalog Mix) medellångverkande insulin av NPH-typ (Human NPH, Insuman Basal, Insulatard) behöver blandas för att korrekt dos ska ges.

Varför ska man ge rumstempererat insulin?

Använd rumstempererat insulin. Kanylen har tagits bort för snabbt efter injektion (ofullständig insulininjektion).

Hur mycket sänker motion blodsockret?

Motion sänker blodsockernivån – men inte alltid direkt Inom 2–3 timmar kommer blodsockret tillbaka ner igen, och lägger sig då ofta på en lägre nivå än före passet i så mycket som 48 timmar.

Vilken hämmande effekt har insulin?

Ökad aktivitet i sympatiska nervsystemet hämmar utsöndringen av insulin, och parasympatiska nervsystemet stimulerar insulinutsöndringen. Insulinets främsta effekt är att öka cellernas förmåga att ta upp näringsämnen.