:

Vad händer om vi stör i ekosystemet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om vi stör i ekosystemet?
  2. Hur påverkas den biologiska mångfalden i ekosystemet av människan?
  3. Hur påverkas arterna av att vattnet dessutom blir mer näringsrikt?
  4. Hur påverkas den biologiska mångfalden av växthuseffekten?
  5. På vilket sätt är växtplankton viktiga växter?

Vad händer om vi stör i ekosystemet?

Den biologiska mångfalden minskar i hastig takt när djur- och växtarter av olika anledningar inte kan fortsätta existera i sina ursprungliga områden. Till exempel leder förändringar i klimatet till att en del arter söker sig norrut och etablerar sig i områden utanför sin ursprungliga livsmiljö.

Hur påverkas den biologiska mångfalden i ekosystemet av människan?

Människan har omformat miljön och livsbetingelserna för andra arter i högre grad än någon annan art på jorden. Vi gynnar medvetet ett fåtal växt- och djurarter på andra arters bekostnad för att tillfredsställa våra behov och önskemål. Våra aktiviteter kan leda både till ökad biologisk mångfald och till minskad sådan.

Hur påverkas arterna av att vattnet dessutom blir mer näringsrikt?

Mindre känsligt i vattendrag I vattendrag är produktionen av växtplankton inte lika beroende av näringshalten i vattnet som i sjöar. Där spelar faktorer som strömningshastighet och strandvegetation större roll. Ökad näringstillgång kan dock även i vattendrag leda till ökad vegetation och påväxt av fastsittande alger.

Hur påverkas den biologiska mångfalden av växthuseffekten?

Döende korallrev, brinnande skogar, stigande havsnivåer, smältande isar och extremare väder är bara några av alla de konsekvenser klimatförändringarna för med sig. Samtidigt ser vi hur arter utrotas i allt snabbare takt, både på grund av klimatförändringarna och på grund av att vi förstör deras livsmiljöer.

På vilket sätt är växtplankton viktiga växter?

Växtplankton är, tillsammans med bakterier, basen i näringsväven. De behöver sol, koldioxid och näring liksom alla växter, och de kan föröka sig genom delning. Ju mer näring desto fler växtplankton. Då blir de mycket snabbt oerhört många, en så kallad algblomning, som påverkar siktdjupet i vattnet.