:

Hur påverkas organismer av kvicksilver?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkas organismer av kvicksilver?
  2. Vad har DDT använts till?
  3. Hur påverkar tungmetaller oss människor?
  4. Vad är bra med kvicksilver?
  5. Vilka fiskar har kvicksilver?

Hur påverkas organismer av kvicksilver?

Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna och ämnet utgör ett hot både mot miljön och mot människors hälsa. ... Kvicksilver kan inte brytas ned utan ansamlas i mark, i vatten och i levande organismer. Därför är det viktigt att användningen och utsläppen av kvicksilver minskar så långt det är möjligt.

Vad har DDT använts till?

DDT utövar effekter liknande hormoner hos människor genom att härma de kvinnliga könshormonerna och höjer effekterna som dessa östrogener ger. DDT har även antiandrogena egenskaper, vilket innebär att de blockerar för de kroppsegna manliga könshormonerna.

Hur påverkar tungmetaller oss människor?

Vi människor har farligt mycket kadmium i oss och det påverkar bl. a fosterutvecklingen, njurarnas funktion och skelettet. Bly stör funktioner hos växtligheten, men hos människa slår blyet mot barnens utveckling, på våra nervfunktioner och mot intelligensen.

Vad är bra med kvicksilver?

Blir det värre kan det ge högt blodtryck, blodbrist, psykoser och till slut ge “vällevnadssjukdomar” genom att skada nervsystemet, njurarna osv. Kroppens allra bästa vapen mot kvicksilver är mineralet och antioxidanten selen.

Vilka fiskar har kvicksilver?

Kvinnor som är gravida, ammar eller planerar att skaffa barn, bör inte äta fisk som kan innehålla kvicksilver oftare än 2-3 gånger per år. Det gäller abborre, gädda, gös och lake, liksom stora rovfiskar som färsk tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka.