:

Hur stress påverkar fostret?

Innehållsförteckning:

  1. Hur stress påverkar fostret?
  2. Kan depression påverka barnet i magen?
  3. Kan stress orsaka för tidig födsel?
  4. Hur påverkas fostret av Corona?
  5. Hur agerar kortisol under graviditet?

Hur stress påverkar fostret?

Det är sedan tidigare känt att moderns upplevda stress under graviditeten kan påverka barnet negativt. Studier har visat att mellan 10 och 35 procent av dessa barn riskerar en försämrad kognitiv utveckling och en ökad risk för bland annat adhd och depression.

Kan depression påverka barnet i magen?

Studier har visat att obehandlad depression hos kvinnan ger mer negativ påverkanbarnet vid ett till sex års ålder i jämförelse med om kvinnan får antidepressiv medicinering under graviditeten. Dock innebär depressionen i sig oavsett om den är behandlad eller ej en ökad risk för prematuritet.

Kan stress orsaka för tidig födsel?

Psykologisk och social stress ökar risken för prematurbörd.

Hur påverkas fostret av Corona?

Kommer fostret att påverkas om jag som är gravid blir smittad av coronaviruset? Det verkar mycket ovanligt att virus går över till barnet under graviditeten. Det finns i nuläget inget som talar för att viruset skulle kunna orsaka fosterskador om den som är gravid har blivit smittad med coronavirus.

Hur agerar kortisol under graviditet?

Stresshormonet kortisol ökar vid stress och går över i fostret från modern vid graviditet. Den inaktiveras av moderkakan till 80% men ökar dennas produktion av CRH som ökar barnets kortisol produktion från vecka 20.