:

Hur påverkas en framhjulsdriven bil om du lastar din släpvagn alltför tungt framtill?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkas en framhjulsdriven bil om du lastar din släpvagn alltför tungt framtill?
  2. Vad medför alltför lågt kultryck för ekipagets köregenskaper?
  3. Hur påverkas en bil med tillkopplad släpvagn om kultrycket är för högt?
  4. Hur påverkas motorcykelns köregenskaper Om du kör en släpvagn som är tungt lastad framtill?
  5. Vad händer om släpet är tungt lastat baktill?
  6. Vad kan hända om du kör bil och släp med för lågt kultryck?
  7. Vad händer om ett släp är för tungt lastat baktill?

Hur påverkas en framhjulsdriven bil om du lastar din släpvagn alltför tungt framtill?

En släpvagn som är för tung framtill på grund av för högt kultryck är svårare att styra och leder till att framhjulsdrivna fordon får försämrad dragkraft. Det kan även medföra att halvljuset stör andra förare genom bländning.

Vad medför alltför lågt kultryck för ekipagets köregenskaper?

Lågt kultryck beror oftast på att du lastat för mycket långt bak på släpet vilket gör att den inte har lika bra grepp på vägen och därför ökar vältningsrisken. Lågt kultryck kan innebära körförbud på ekipaget. Högt kultryck beror på att man har lastat för mycket långt fram på släpvagnen.

Hur påverkas en bil med tillkopplad släpvagn om kultrycket är för högt?

Vid högt kultryck ligger lasten i släpvagen längst fram, detta medför att bilens framhjul får ett sämre grepp. Utöver detta så kan även bilens halvljus bli bländande.

Hur påverkas motorcykelns köregenskaper Om du kör en släpvagn som är tungt lastad framtill?

Kopplingsanordningen pressas uppåt och bakhjulen på dragbilen lyfts, med risk att släpvagnen slingrar sig, eller wobblar, så du tappar kontroll över fordonet. Fel! Framtung last ger för högt kultryck och leder till att framhjulen på dragbilen tappar friktion.

Vad händer om släpet är tungt lastat baktill?

Om lasten placeras för långt baksläpet "lyfts" bilens bakhjul upp och får sämre grepp. Detta är det farligare sättet att ha fel kultryck. Bil och släp kommer åla sig fram och risken för fällknivsverkan ökar.

Vad kan hända om du kör bil och släp med för lågt kultryck?

Köregenskaperna på en bil kan försämras om du kör med lågt eller högt kultryck. Lågt kultryck inträffar då du lastar för mycket långt bak på släpvagnen. Detta leder till att släpvagnen blir väldigt instabil och därmed kan kan köregenskaperna försämras.

Vad händer om ett släp är för tungt lastat baktill?

Fördela lasten så jämt som möjligt på vagnen. Tungt god placeras lämpligast över eller strax framför axeln. Med tungt last fram får du för högt kultryck, med tung last bak får du negativt kultryck. Är lasten ojämnt fördelat får vagnen en benägenhet att ”slingra sig”.