:

Hur påverkar östrogen kvinnor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar östrogen kvinnor?
  2. Hur p-piller påverkar miljön?
  3. Vad har östrogen för funktion?
  4. Vilka effekter har de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron?
  5. Är kondomer miljövänliga?

Hur påverkar östrogen kvinnor?

Hormonet har stor betydelse för vårt skelettets hållfasthet, positiv effekt på inlärning och minne, skyddande effekt på vårt hjärt-kärlsystem, kontroll av vår ämnesomsättning samt påverkar vårt immunsystem. Hos kvinnor är östrogen också betydelsefullt för utveckling och funktion av fortplantningssystemet.

Hur p-piller påverkar miljön?

Hormoner i p-piller skadar fiskreproduktion Det visar sig att resterna från p-piller, som kvinnor utsöndrar via sitt urin och sin avföring inte bryts ner i ett vanligt reningsverk. De syntetiska hormonerna släpps igenom reningsprocessen och vidare ut i naturen.

Vad har östrogen för funktion?

Östrogen är viktigt för skelettet och för centrala nervsystemet. Det behövs också för att menscykeln ska fungera och för att spermier ska kunna bildas. Från och med puberteten börjar östrogen bildas hos både män och kvinnor. Mannens östrogen bildas i testiklarna men även i fettvävnaden.

Vilka effekter har de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron?

Hormonet gör att kvinnor utvecklar bröst, kroppshår och menstruation. Det styr menstruationscykeln och spelar stor roll vid graviditet. Även klimakteriet sätts igång av östrogen och andra könshormoner.

Är kondomer miljövänliga?

Kondomer är nedbrytbara, men hur lång tid det tar i till exempel en kompost har RFSU inget svar på. Kondomer ska inte spolas ner i toaletten utan läggas i soporna. En kondom rymmer cirka 7 liter vatten, och kan orsaka stopp i vattenledningarna och problem i vattenreningsverken.