:

Är prov dåligt?

Innehållsförteckning:

  1. Är prov dåligt?
  2. Hur påverkar nationella provet betyget?
  3. Vad tycker eleverna om betyg?
  4. Vad visar forskning om betygens inverkan på elevers kunskapsutveckling?
  5. Varför man inte ska ha prov i skolan?
  6. Kan nationella prov sänka ditt betyg?

Är prov dåligt?

Nationella proven ska få större påverkan på elevernas betyg Det betyder i praktiken att de nationella proven styr betygen i fem ämnen och kan få stora konsekvenser för elevernas framtida studier. I årskurs 9 får man betyg i 17 ämnen. Vid en första anblick kan det tyckas vara en bra idé.

Hur påverkar nationella provet betyget?

Provens betydelse för betyget Att läraren ska använda provresultatet som stöd för betygssättningen betyder inte att de nationella proven är helt avgörande för en elevs betyg. Läraren ska utnyttja all information hon eller han har om en elevs kunskaper.

Vad tycker eleverna om betyg?

Hur eleverna upplever betygen är inte kopplat till om eleverna ser på sig själva som högpresterande eller lågpresterande (Löfgren och Löfgren, 2016). ... De beskriver exempelvis att de tar mer seriöst på skolarbetet i årskurs 6, och att de fokuserar mycket mer på att prestera så bra som möjligt, på grund av betygen.

Vad visar forskning om betygens inverkan på elevers kunskapsutveckling?

En majoritet av lärarna uppger att betygen inte lett till någon förändring alls i kunskapsutveckling för de lågpresterande eleverna. ... De studier Alli Klapp själv gjort visar på likande resultat, lågpresterande elever påverkas negativ av betyg medan studiebegåvade elever tenderar att motiveras av betygen.

Varför man inte ska ha prov i skolan?

Resultatet blir att vi elever presterar sämre för att vi måste fördela tiden och därför lägga betydligt mindre tid på varje enskild uppgift. Vi borde alla se logiken i det. I stället skulle vi kunna ha ett provschema med max tre examinationer i veckan och på så sätt inte minska våra möjligheter till bra betyg.

Kan nationella prov sänka ditt betyg?

Det är en vanlig missuppfattning att “nationella proven endast kan höja betyget inte sänka det” vilket faktiskt inte riktigt stämmer. Som lärare använder man de nationella proven för att sätta betyg men man ska som lärare ändå använda allt det man vet om elevens kunskaper.