:

Hur påverkar överjaget våra handlingar tankar och hur vi mår?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar överjaget våra handlingar tankar och hur vi mår?
  2. Vad betyder Detet, jaget och överjaget Vilka funktioner har de och hur samverkar de?
  3. Vilka delar består vår personlighet av?
  4. Vilka uppgifter har Detet jaget och överjaget enligt Freud?
  5. Vad har överjaget för uppgift?

Hur påverkar överjaget våra handlingar tankar och hur vi mår?

Jaget = svarar på det som lämpligt och konflikten hanteras av jaget. Överjaget = växer fram under vår uppväxt och lär oss vad som är rätt och fel. ... Hur påverkar jaget våra handlingar, våra tankar och hur vi mår? Vi lär oss vad som är rätt och fel, att det finns skrivna regler och oskrivna normer.

Vad betyder Detet, jaget och överjaget Vilka funktioner har de och hur samverkar de?

Jaget är logiskt och förnuftigt men kan lätt påverkas av önskningar och impulser på ett omedvetet plan. De tre olika delarna styr vårt psyke; detet kommer med driftsimpulser –> blir tillbakaslaget av överjaget som fördömer det som inte passar sig -> konflikten kompromissas av jaget som bestämmer hur vi ska handla.

Vilka delar består vår personlighet av?

Enligt Freud består vår personlighet av tre delar; Detet, jaget och överjaget. Vad innebär Detet? DETET är det omedvetna. Det är det som först utvecklas hos individen, något vi föds med.

Vilka uppgifter har Detet jaget och överjaget enligt Freud?

Jaget, das Ich, betecknar den psykiska instans som medlar mellan detets krav på omedelbar driftstillfredsställelse och överjagets sociala normer. Jaget är i jämförelse med Detet medvetet om tid och rum samt om yttervärldens krav. ... Jaget fungerar därför enligt sekundärprocessen och följer realitetsprincipen.

Vad har överjaget för uppgift?

Överjaget innehåller både ett samvete och en slags idealbild. Överjaget anses även vara en sträng härskare. Det iakttar jaget, jämför dess handlingar med sina egna ideal och normer, och fördömer sedan avvikelser.