:

Hur påverkas föräldrapenning av studier?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkas föräldrapenning av studier?
  2. Hur påverkas SGI av tjänstledighet?
  3. Hur påverkas SGI av deltidsarbete?
  4. Hur påverkar obetald semester SGI?
  5. Hur påverkar sjukskrivning A kassa?

Hur påverkas föräldrapenning av studier?

Din sjuk- och föräldrapenning påverkas av din sjukpenningsgrundande inkomst (SGI). ... Din sjuk- och föräldrapenning kan därför försämras om du studerar utan studiemedel. Du får normalt behålla din SGI om du läser på minst halvtid på en utbildning som ger rätt till studiemedel.

Hur påverkas SGI av tjänstledighet?

Din SGI är skyddad i tre månader från att du tar tjänstledigt. Vad som händer därefter beror på varför du är tjänstledig. Du ska i alla fall ha någon typ av sysselsättning, exempelvis vara arbetssökande, studera eller få sjukersättning eller föräldrapenning.

Hur påverkas SGI av deltidsarbete?

Exempel på hur du skyddar din SGI: Minskar du din arbetstid med hälften från heltid till halvtid, måste du ta ut minst två och en halv dagar med föräldrapenning per vecka. Minskar du din arbetstid med hälften från 50 procent till 25 procent, måste du ta ut minst två och en halv dagar med föräldrapenning per vecka.

Hur påverkar obetald semester SGI?

I slutet av förra året fastslog förvaltningsdomstolen att uttag av obetald semester inte kan likställas med betalda semesterdagar som är intjänade. Därmed är det inte sjukpenninggrundande. Försäkringskassan är de som fastställer sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

Hur påverkar sjukskrivning A kassa?

Nej, du får inte a-kassa om du är sjukskriven. Du kan däremot få rätt till sjukpenning från Försäkringskassan i stället. Blir du sjuk under din arbetslöshet ska du fylla i det på ditt kassakort och sjukanmäla dig till Försäkringskassan för att kunna få sjukpenning.