:

Varför skapades yttrandefrihet?

Innehållsförteckning:

  1. Varför skapades yttrandefrihet?
  2. Hur skyddar vi yttrandefrihet?
  3. Vad är ett hot mot demokratin?
  4. Vad finns det för samband mellan demokrati och mänskliga rättigheter?
  5. Varför kom grundlagarna till?
  6. På vilket sätt begränsades yttrandefriheten?
  7. Vad kan utgöra det största hotet mot demokratin i Sverige?

Varför skapades yttrandefrihet?

Argumentet om personlig frihet Det hör till den enskildes mänskliga rättigheter att få tala fritt. Var je inskränkning i yttrandefriheten hindrar individen från att rea lisera sina livsmöjligheter. Varken samhället eller någon annan får ta sig den rätten.

Hur skyddar vi yttrandefrihet?

I Sverige har man rätt att säga nästan vad man vill. Man har rätt att uttrycka sin åsikt i radio, i tv och på webben. I yttrandefrihetsgrundlagen står det om dessa rättigheter. Där står också vad som inte är tillåtet, som till exempel att förtala eller kränka en annan person.

Vad är ett hot mot demokratin?

Hot mot demokratin

  • Tolerans, intolerans och identitet.
  • Kontroversiella och extremistiska uttalanden.
  • Extremistiska miljöer och världsbilder.
  • Fake news och "alternativa fakta"
  • Konspirationsteorier. Konspirationsteoriernas abc. Mening i kaoset. ...
  • Förnekandet av Förintelsen.
  • När antidemokratiska uttryck går för långt.
  • Avslutande ord.

Vad finns det för samband mellan demokrati och mänskliga rättigheter?

De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för alla och envar. ... Demokratipolitiken omfattar bland annat allmänna val, åtgärder för att stärka och värna individens möjligheter till inflytande samt åtgärder för att främja och säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna.

Varför kom grundlagarna till?

Sveriges författning består av fyra grundlagar: regeringsformen tryckfrihetsförordningen yttrandefrihetsgrundlagen successionsordningen. Grundlagarna räknas till den högsta nivån av lagar och inga andra lagar får motsäga dem. Grund lagarna ska skydda demokratin och är därför svå rare att ändra än andra lagar.

På vilket sätt begränsades yttrandefriheten?

Yttrandefriheten och informationsfriheten får begränsas med hänsyn till rikets säkerhet, folkförsörjningen, allmän ordning och säkerhet, enskilds anseende, privatlivets helgd eller förebyggandet och beivrandet av brott. Vidare får friheten att yttra sig i näringsverksamhet begränsas.

Vad kan utgöra det största hotet mot demokratin i Sverige?

Det största hotet kommer från Ryssland och Kina. Rysslands underrättelseverksamhet mot Sverige handlar om spionage mot säkerhetskänslig verksam-het men också om att bedriva påverkansoperationer, använda ekonomiska maktmedel och öka polariseringen i samhället.